Tîrgurile specializate Aliment și Agromexpo 2003 au adus în atenția celor interesați tot felul de noutăți. Deși președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Doru Simovici – organizatorul manifestării – constata cu tristețe că „din păcate, agricultura nu a ținut pasul cu industria alimentară ca dezvoltare”, oferta firmelor care au venit la expoziție se pliază mai mult ca în alți ani pe posibila cerere. Astfel, distribuitorii de mașini agricole au venit cu unelte motorizate mici, cu instalații de picurare, sau tractoare și combine performante. Industria alimentară a venit, de asemenea, cu noutăți.
Combinele Atlas și Dropia vor înlocui vechile „Glorii”
Uzina Semănătoarea din București își schimbă din această vară produsele, prin intrarea în fabricația de serie a combinelor Atlas. Pentru români, acestea înlocuiesc, practic, vechile Glorii. Myo-O, firma care controlează fabrica bucureșteană și-a reorientat producția. Combinele Atlas vor fi dotate cu motoare Perkins, de 150 de CP, la o turație de 2.400 de rotații/minut. Ele vor avea cabina cu vedere panoramică și vor fi insonorizate, iar bordul este modernizat, cu display. Aceste combine vor mai avea sistem de climatizare și sistem de iluminare pentru lucrul pe timp de noapte. Din spusele celor avizați, caracteristicile tehnice nu se compară cu cele ale combinelor Gloria. Pe de altă parte, prețul nu este chiar mic. „Atlas va avea un preț rezonabil, adică jumătate din a unor produse importate, cum sînt combinale Claas – a spus Florin Drăghescu, economist în compartimentul Marketing al Myo-O”. Firma dă posibilitatea cumpărării în rate, cu un avans de 25-30%, iar restul se plătește în 18 rate. Combina Dropia intră mai tîrziu în fabricație. Utilajul va avea un motor mai puternic, lățime de lucru mai mare, dar și prețul va fi pe măsură.
Și la tractoare au apărut alternativele. Grupul Romet Buzău a venit la tîrg cu două modele de tractoare Landini. Cei care au nevoie de așa ceva au putut face comparație cu un tractor marca Universal, aflat în imediata apropiere. Doar simpla comparație a roților punea în evidență diferențele. De altfel, un inginer agronom prezent la tîrg a spus fără echivoc; „Dacă se poate, îl cumpăr. Cu roțile astea nu rămîi în brazdă”. De altfel, cele două modele au tracțiune pe patru roți.
Almera Internațional are numai produse fără aditivi
O firmă nou apărută în sectorul producției de lactate este Almera Internațional. Firma, care are sediul în Galați, a venit cu ceva nou pe piață, astfel că tot ceea ce se produce acum în fosta Fabrică de lapte a Agribac nu conține aditivi. Produsele Big Panda se găsesc deocamdată în Metro și în magazilele Billa din alte orașe, dar intenția este de a penetra și piața locală. Prețurile sînt ceva mai mari decît cele ale produselor similare, dar calitatea de a fi fără aditivi justifică acest fapt. Tot fără aditivi sînt și produsele din ciocolată făcute de aceeași frimă.
Agricola Internațional a venit la tîrg cu produse vegetale
Deși este arhicunoscută pentru preparatele din carne, Agricola Internațional a venit la Aliment 2003 și cu produse vegetale, de post. „Ne adaptăm cerințelor pieței, așa că facem și astfel de sortimente”, a spus vicepreședintele grupului, Grigore Horoi. Produsele de post sînt din soia. În galantarele magazinelor proprii se găsesc hamburgeri și cîrnăciori vegetali, chifteluțe sau pîrjoale din soia. Prețurile sînt pînă la 30.000 de lei.
Tot în afara obișnuitului au fost și produsele lactate. Pînă anul trecut, firma băcăuană avea în vitrine produsele altor societăți. Între timp, și-a deschis propria făbricuță de lactate. De asemenea, holdingul băcăan a adus pentru prima dată și nutrețurile concentrate pe care le face.
Tractorașe pentru grădină, mașini de tuns iarba, de arat sau de cosit de mică capacitate
Unul din utilajele insolite prezente în expoziție este tractorașul de grădină. Acesta este o bijuterie marca MTD, produs în Germania, și este distribuit în Bacău de Comat SA. Utilajul costă în jur de 85 de milioane de lei și are o serie de anexe pentru stropit sau măturat frunze uscate. N-au lipsit nici mașinile de tuns gazonul.
Un sector deosebit a fost cel al utilajelor de mică capacitate pentru arat, semănat, cosit etc. Fie că sînt marca Goldoni sau MTD, acestea pot fi folosite pe suprafețe mici de teren. Prețul lor însă nu este chiar de ici, de colo. Un utilaj de cosit și arat Goldoni costă 3.000 de euro, fără anexe. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns