• nici pînă acum transferul activității de înregistrare a comercianților de la Camera de Comerț la Ministerul Justiției nu a fost perfectat prin protocoalele impuse de legislație • Registrul nu și-a plătit chiria pentru spațiul unde activează și care aparține Camerei de Comerț
Azi se împlinesc exact trei luni de cînd a expirat termenul prevăzut de acte normative pentru încheierea de protocoale pentru trecerea Oficiului Registrului Comerțului (ORC), de la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău, în administrarea Ministerului Justiției, prin Tribunalul Județean. Pînă la 24 decembrie 2002 trebuia rezolvată prin protocole problema patrimoniului cu care funcționează ORC și modul de colaborare a acestei instituții cu CCIA. Principala reclamație a camerei băcăuane, dar și a celorlalte organizații din țară, a fost că activitatea oficiilor teritoriale se desfășoară în spațiile și cu bunurile proprietate privată ale camerelor, definite ca organizații neguvernamentale și de utilitate publică, persoane juridice de drept privat. În urma negocierilor purtate la Bacău între conducerile Camerei de Comerț, Tribunalului și Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), s-a stabilit o nouă dată limită de încheiere a protocoalelor: 15 februarie. Evident, nici acest termen nu a fost respectat, principala cauză fiind că ONRC și-a schimbat între timp directorul general.
Dacă protocolul se va semna, CCIA Bacău va trebui să cedeze ORC peste 22 la sută din patrimoniul actual. Nici măcar după ce Doru Simovici, președintele CCIA Bacău, a consimțit să semneze protocoalele conținînd cedarea de patrimoniu, în fapt naționalizarea unor bunuri private, reprezentanții ONRC nu au mai venit să parafeze respectivele documente. Între timp, ORC a contribuit la cheltuielile proprii plătind numai facturile de curent electric, telefonie etc, uitînd să-și achite chiria. „Au plătit totul în afară de chiria care ajunge la cîteva sute de milioane de lei pentru cele șase luni de cînd Oficiul a fost luat de la Cameră”, ne-a declarat președintele Simovici. În legătură cu întîrzierea semnării protocoalelor, Doru Simovici a spus că „tot ce a depins de noi s-a făcut, așa că aștept și eu decizia Oficiului Național”. Documentele în discuție nu pot fi semnate decît de reprezentanți mandatați de la București, directorul Oficiului de la Bacău, Gheorghe Patrichi, neavînd competență pentru aceasta. De altfel, Patrichi nu poate să semneze nici contractul de închiriere pentru spațiul în care instituția sa își desfășoară activitatea
Transferul Registrului Comerțului – tranșat la Parlament
Întîrzierea deciziei de intrare în legalitate activității de înregistrare a comercianților pare să aibă drept cauză negocierile care se mai poartă încă la București între conducerile camerelor și Ministerului Justiției. De altfel, Bacăul nu este singular la acest capitol, deoarece niciuna dintre camerele teritoriale nu au semnat de predare. La ultima întîlnire, care a avut loc între președintele Camerei Naționale, George Cojocaru, și conducerea Ministerului Justiției, s-a luat hotărîrea „susținerii unui punct de vedere comun în fața comisiilor parlamentare în procedura de aprobare a celor două ordonanțe care vizează Registrul Comerțului”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerț și Industrie a României și municipiului București.
În principal, camerele de comerț cer reanalizarea implicațiilor aduse de transferul Registrului Comerțului, fiind dispuse să sprijine cu patrimoniul lor imobiliar activitatea instituției, prin stabilirea unor raporturi juste de închiriere. În plus, își doresc să desfășoare, în continuare, activități de asistență și consultanță pentru constituirea și funcționarea societăților comerciale. De la începutul anului, Ministerul Justiției a operat mai multe schimbări în conducerea ONRC. Astfel, în locul Luciei Topor, director al instituției și în perioada în care administratorul era Camera de Comerț, a fost numit Vasile Vîlcan, pentru ca, din 11 februarie, scaunul de director general să fie ocupat de Alina Ana Balaciu. De asemenea, la Bacău, continuă provizoratul la conducerea ORC, Gheorghe Patrichi beneficiind de mai multe prelungiri ale mandatului, ultima urmînd să expire peste zece zile. Prelungirile de mandat au venit cu unele sincope de la București, ceea a dus de trei ori la paralizarea inițiativei private din județul Bacău. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns