• din rețeaua sanitară băcăuană vor dispărea 495 de paturi, iar la vară spitalele vor fi clasificate pe stele • singurul spital care a reușit sa mai înduplece ministerul și să mai cîștige cîteva paturi în plus este Spitalul Județean
Vineri a fost ultima zi în care spitalele din județul Bacău au mai putut purta bătălia pentru paturile pe care acum două săptămîni Ministerul Sănătații le-a tăiat din structura unităților medicale băcăuane. Comisia de control venită la Bacău a fost suplimentată după 24 de ore de medicii Sorin Simion, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Cristian Celea, director general al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. Cei doi reprezentanți de la vîrf au stabilit cifra finală a paturilor care vor fi reduse din structura spitalelor băcăuane. Dintre cele 545 de paturi trecute initial pe lista neagră a restructurării, singura unitate medicală care a reușit să mai reducă din handicap a fost Spitalul Județean. „Din numărul anunțat inițial, de 545 de paturi desființate, Spitalul Județean a reușit să mai cîștige 50 de paturi. Este vorba despre zece paturi la Cardiologie, zece la Neurologie, 15 la Chirurgie Infantilă și 15 la Maternitate”, ne-a declarat la finalizarea controlului ministerial dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică.
Rezultatele verificărilor efectuate de comisia de la minister, s-a stabilit că în spitalele din județul Bacău vor dispărea 495 de paturi. Singura veste bună a venit pentru rețeaua framaceutică din județ . „Am semnat pentru Bacău o primă tranșă de bani pentru plata datoriilor de anul trecut către farmacii. Am repartizat 20 de miliarde de lei și urmează ca în aprilie să plătim o ultimă tranșă în contul datoriilor de anul trecut”, a declarat dr. Cristian Celea, director general al CAS. Reforma din spitale începută prin diminuarea numărului de paturi este în opinia oficialilor de la București singura măsură prin care spitalele vor interna numai cazurile care necesită tratament și vor dispărea internările fictive, ale cazurilor sociale, sau ale bolnavilor care pot fi tratați de medicii de familie sau de specialiștii din policlinici. „Diminuarea paturilor este dublată de întărirea rețelei primare și a ambulatoriului de speciallitate. Se va crea un sistem de leasing pentru medicii de familie care vor să achiziționeze aparatură medicală, iar policlinicile vor beneficia și de serviciile medicilor din spital, care vor putea, după orele de muncă la patul bolnavului, să dea consultații și în ambulator. Aceasta va duce la o triere eficienta a bolnavilor și, implicit, la scăderea internărilor”, a spus Sorin Simion.
Din luna iunie, unitățile cu paturi care acum trec prin focul restructurării de locuri pentru internare, dar și de personal, vor suporta o noua triere. De această dată vor fi luate în calcul criteriile de calitate ale actului medical, dar și nivelul dotării cu aparatură. „Spitalele vor fi clasificate ca și hotelurile, adică pe stele. Este timpul ca între unitățile medicale să existe o departajare mai riguroasă și conformă cu realitatea”, a anunțat secretarul de stat Simion. Pentru viitoarea bătălie a stelelor, spitalele din județul Bacău vor trebui să fie autorizate sanitar după toate normele sanitare în vigoare. „Dacă anul trecut, unitățile spitalicești au fost autorizate temporar cu programe de conformare pe timp de 12 luni, acum autorizațiile trebuie să fie definitive. Cine nu are autorizație în regulă, nu încheie contract de finanțare de la asigurări”, a atenționat șefa DSP. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns