• străinul este expertul Ministerului Sănătății din Germania care din 1992 se ocupă de modernizarea spitalelor din fosta RDG • directorii de spitale care vor fi de acord să colaboreze cu neamțul sosit la Bacău vor avea șansa obținerii unor fonduri de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare • șefii spitalelor sînt, însă, reticenți
În Bacău a sosit un expert german în probleme de reformă a spitalelor construite în fostul bloc comunist, care se chinuie să facă față noilor cerințe cu aparatură veche, structură de personal înțesată de angajați auxiliari și fonduri insuficiente. Hans Erlich, care se ocupă din 1992 de reconstrucția, reamenjarea și dotarea spitalelor din Germania de est, a fost adus la Bacău de președintele Consiliului Județean (CJ) Neculai Lupu. Administrator din acest an al Spitalului Județean, CJ este interesat să găsească surse externe de finanțare prin care cea mai mare unitate medicală din județ să-și poată acoperi lipsurile legate de absența banilor pentru renovarea unor clădiri care stau să se prăbușească sau a susținerii unor servicii care încarcă la maxim lista datoriilor. „Expertul din Germania a fost invitat la Bacău pe baza unei relații personale. Hans Erlich a participat la reforma a numeroase spitale din Germania de est, care se confruntau la începutul anilor ’90 cu aceleași probleme pe care le au acum spitalele din județul nostru. Marele avantaj este că el ne poate ajuta gratuit să întocmim proiecte prin care putem obține fonduri de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Numele său este o garanție în fața acestor foruri”, ne-a declarat Neculai Lupu.
Abia sosit la Bacău zilele trecute, Hans Erlich a avut deja o întîlnire cu directorii de spitale din județul Bacău și cu șefii Direcției de Sănătate Publică și ai Casei Asigurărilor de Sănătate. Expertul german a exemplificat modul în care a transformat spitalele din Leipzig, Dresda și Essen în unități medicale asemănătoare celor din vest. Potrivit teoriei aplicate de neamț la el acasă, în spitale nu au ce căuta pacienții care pot fi tratați acasă sau în alte unități de îngrijire, special create pentru cei care necesită observație medicală mai mult de zece zile. Reforma aplicată în Germania de est a presupus și extrenalizarea tuturor serviciilor, de la spălătorie, bucătărie și farmacie, pînă la sectorul infirmierelor care au în grijă curățenia din încăperile spitalului. „Nu este treaba mea să critic ministrul Sănătății din România, dar tăierea paturilor este o cale greșită. Numărul paturilor este indicat să fie reduse în spitalele de acuți, dar asta, în paralel cu crearea asistenței medicale la domiciliu pentru bolnavii bătrîni, care au nevoie timp îndelungat de tratament și a spitalelor de îngrijire pentru bolnavii care au nevoie de internare mai mult de opt sau zece zile”, a explicat expertul Ministerului Sănătății din Germania.
Hans Erlich a mărturisit și că numirea unui director de spital din breasla medicală este o greșeală și că sistemul asigurărilor de sănătate este falimentar pînă și în Germania, țară din care a fost importat modelul românesc al Casei de Asigurări. Neamțul este de părere că, pe lîngă finanțările de la asigurări, Consiliul Județean și venituri proprii, spitalele se pot moderniza numai dacă vor obține fonduri externe suficiente. Hans Erlich și-a anunțat disponibilitatea de a realiza proiecte pentru obținerea de fonduri europene, dar a solicitat și sprijinul directorilor de spitale și șefilor din sistemul sanitar băcăuan. Aceștia nu s-au arătat deocamdată prea impresionați de propunerile expertului german pentru că, spun ei, forța financiară pe care a avut-o Germania de Vest pentru reconstrucția spitalelor nu o are și România, fie și cu ajutorul unor împrumuturi externe cu dobîndă mică. Cu toate că directorii de spitale nu văd o salvare în ajutorul oferit de Hans Erlich, expertul german va vizita astăzi Spitalul Județean. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns