După ce au luptat prin tribunale ani de zile să-și poată păstra sediul Uniunii artiștilor Plastici, o altă belea bate la ușa artiștilor băcăuani. Atelierele din str. Neagoe Vodă, unde lucrează artiști ca Silvia Tiperciuc, Mariana Moroșanu, Eugen Ionescu, Carmen Poenaru, nu au primit autorizație de funcționare decît pentru un an de zile. „În anul 1995 ni s-a închiriat spațiul gratuit, pentru o perioadă de cinci ani. În anul 2000, am primit dreptul de folosință gratuit pentru doi ani, iar anul acesta am primit doar un singur an. Nu-mi pot explica de ce doar atît, deși am cerut dreptul de folosință gratuită pentru cinci ani”, ne-a declarat Mihai Chiuaru, președintele filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Un scurt istoric, bazat pe documente, arată foarte clar că atelierele din Neagoe Vodă sînt o fostă fabrică de ulei, mult mai extinsă, care a fost refăcută la finele anilor ’60 cu fondurile Fondului Plastic, care a plătit 210.000 de lei către autoritățile de atunci. „S-a dărîmat o porțiune din atelierul de ceramică, pentru a ridica un pasaj de trecere între blocurile din zonă, însă restul a fost întreținut pînă în prezent din banii artiștilor”, a explicat Mihai Chiuaru. Artiștii spun că, pentru că nu au drept de proprietate, nu pot să investi. „Vom încerca să purtăm o discuție cu cei de la Primărie pentru a lămuri lucrurile. Dacă nu rezolvăm pe cale amiabilă, vom lăsa justiția să-și spună cuvîntul”, a mai spus Chiuaru.
Viceprimarul Dragoș Benea ne-a declarat că Primăria nu a făcut altceva decît să elibereze, conform legii, o autorizație de funcționare. „Orice act de acest gen nu se eliberează decît pentru o perioadă de un an. Filiala Bacău a UAP are încheiat un contract de închiriere cu societatea Termloc, proprietarul de drept al acestei clădiri. Autorizația de funcționare a fost eliberată pe perioada de valabilitate a contractului de închiriere încheiat cu Termloc”, a precizat viceprimarul Benea.
Chestiunea legată de Termloc l-a bulversat pe președintele filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici. „Habar n-aveam că spațiul aparține Termloc, pentru că la noi nu a ajuns nici un act în acest sens. Toate problemele legate de atelierele din strada Neagoe Vodă au fost discutate cu Consiliul Local, nu cu Termloc, care este o societate privată. Sînt două instituții diferite. Dacă e așa, înseamnă că documentația s-a trimis dintr-o parte într-alta peste noapte, fără ca noi să avem cunoștință de ceva”, a spus Mihai Chiuaru.
Contactat telefonic, Dumitru Crîșmaru, directorul societății Termloc, ne-a declarat că acest spațiu nu a aparținut și nu aparține societății pe care o conduce. Cu alte cuvinte, atelierele artiștilor din Neagoe Vodă nu au nici un stăpîn, chiar dacă singurii care au cu adevărat nevoie de el sînt artiștii plastici băcăuani. (Elena SOLOMON, Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns