• analizele efectuate la Direcția de Sănătate Publică au dovedit că procentul de nitriți și nitrați este cu mult sub maximul admis de Ministerul Sănătății
Legenda țesută la începutul lunii martie în jurul fructelor și legumelor de seră, cum că acestea ar conține cantități astronomice de substanțe chimice otrăvitoare pentru organismul uman, a fost verificată în laborator de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP). Aceștia au calculat conținutul în nitriți și nitrați ai legumelor și fructelor de pe piețele băcăuane, mai precis a derivaților azotului pe baza căruia sînt fabricate îngrășămintele chimice. Rezultatele analizelor de laborator indică faptul că încărcătura de nitriți și nitrați a produselor este cu mult sub limita maximă admisă. „La salata verde, ordinul Ministerului Sănătății prevede o limită maximă a nitraților de 2.000 de mg/kg, iar la produsul comercializat în piețele noastre a ieșit o valoare de numai 241mg/kg. Valori mult sub cele admise s-au descoperit la toate celelalte sortimente, cum ar fi morcovii, sfecla, ridichile, varza, spanacul și merele. La morcovi, de exemplu, au fost analizate în laborator și produse de import și de la producători autohtoni. Aceștia din urmă au ieșit mai bine, întrucît marfa lor avea între 22 și 109 mg/kg de nitriți. Morcovii de import aveau o valoare de 200mg/kg, în timp ce limita admisă era de 400”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, director adjunct al DSP.
Rezultatele de laborator referitoare la conținutul derivaților de azot a legumelor și fructelor sînt importante pentru sănătatea celor care consumă astfel de produse crescute în seră. „Cantitățile mari de nitrați, odată ajunse în organism pot declanșa chiar moartea copiilor cu vîrste pînă la un an prin hipoxie cerebrală. Practic, hemoglobina din sînge nu mai poate transporta oxigenul, iar creierul nu mai funcționează. La adulți, intoxicația cu nitrați se manifestă prin oboseală și astenie, din același motiv: creierul nu mai este oxigenat corespunzător”, a mai spus doctorul Buștuc.
Analizele efectuate de specialiștii laboratorului de Chimie Alimentară din DSP nu au fost ușor de realizat, întrucît marea majoritate a comercianților de trufandale au refuzat să ofere mostre pentru control pe motiv că produsele sînt foarte scumpe. Ca să-i înduplece și să poată efectua verificările de laborator, angajații DSP le-au oferit gratuit comercianților rezultatele analizelor. Cum o singură depistare a nitriților costă 100.000 de lei, iar o analiză de măsurare a nitraților tot 100.000 de lei, controlul din piețele băcăuane a fost mai costisitor pentru DSP, decît pentru comercianți. În mod normal, aceștia din urmă ar fi trebuit să solicite analizele înainte de a-și expune marfa pe tarabe. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns