Investitorii authtoni nu mai au suflu financiar
• SIF Moldova a avut o AGA fără prea mari emoții
Săptămîna care a trecut a fost una aproape fără istoric pentru piața de capital autohtonă. Prețurile nu au înregistrat decît variații slabe, iar volumele de acțiuni tranzacționate au fost extrem de mici. Brokerii spun că această evoluție nu este surprinzătoare, mai ales că multe dintre societățile de interes listate la Bursa de Valori și pe piața RASDAQ sînt în faza de desfășurare a adunărilor generale de bilanț.
SIF-urile au avut AGA
Săptămîna precedentă nu a adus noutăți nici pe Bursă, nici pe RASDAQ. Prețurile acțiunilor listate au fost oarecum lineare în prima parte. Sfîrșitul de săptămînă a însemnat pentru Bursa de Valori o cădere drastică a valorii operațiunilor. Toate cele cinci SIF-uri au fost suspendate de la tranzacționare din cauza desfășurării adunărilor generale ale acționarilor pentru aprobarea bilanțului pentru anul 2002. În aceste condiții, transferurile din ring s-au axat pe băncile înscrise la cotă și pe SNP Petrom. Totuși, și investitorii interesați de acțiunile Băncii Române de Dezvoltare și de Banca Transilvania stau în expectativă, pentru că AGA de bilanț se va ține în perioada imediat următoare. În plus, nu se știe ce se va întîmpla cu dividendul pe 2002: va fi sau nu convertit în acțiuni? Așa că volumele de acțiuni tranzacționate s-au menținut mici. Brokerii spun însă că suflul investitorilor authtoni s-a cam terminat, în sensul că resursele financiare au ajuns la capăt, iar prețurile nu prea au de unde să mai crească.
SIF Moldova a avut o AGA liniștită. Oricare ar fi problemele abordate, extrema disipare a acționariatului face ca aprobarea raportului de activitate și a bugetului de venituri și cheltuieli să se facă relativ ușor, fără prea mari emoții.
Să mai notăm că Uton Onești a reapărut în tranzacții. Volumul de acțiuni transferate s-a redus însă la cîteva zeci, iar prețul a căzut la 27.000 de lei/acțiune, față de 86.000 de lei/acțiune, înainte de finalizarea ofertei publice de cumpărare.
Pe piața RASDAQ, doar Ro-Stylle se tranzacționează la prețuri mari, de 300.000 de lei/acțiune, deși valoarea nominală este de numai 25.000 de lei/acțiune. Diana Forest rămîne la 19.000 de lei/acțiune, iar Scut Bacău este cotat peste valoarea nominală, adică la 30.000 de lei/acțiune (25.000 de lei). (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns