Suavele Primule sînt răspîndite, în trei sute de specii, în zona temperată, subarctică și arctică a Planetei. Unele specii ajung însă și în munții înalți de la tropice. Am întîlnit, în peregrinările mele în Himalaya, peste 15 specii de Primula cu flori albe, galbene, roz, pînă la violet închis. În flora carpatină există trei specii asemănătoare, care au și importanță medicinală: Primula officinalis, Primula elatior și Primula acaulis. „Botaniștii anonimi” din popor le-au numit mai neaoș: Ciuboțica cucului, Țîța vacii și Griciorei. Aceste specii cresc altitudinal începînd din zonele deluroase, pînă în etajul montan superior. Sînt asemănătoare și înfloresc din martie pînă în mai; au florile de la galben – sulfuriu pînă la galben – auriu.
Din farmacia naturii
Toate cele trei părți ale planetei au valoare terapeutică: rizomii și rădăcinile conțin numeroase elemente importante pentru sănătatea omului – primulină, acid primulinic A și alte tipuri de saponozide, heterozide generatoare de ulei esențial, zaharuri, taninuri, enzime, amidon, săruri minerale etc. Florile conțin, de asemenea, saponozide și flavone, iar frunzele conțin cantități apreciabile de vitamina C (2,5 g – 3,5 g la sută în frunzele proaspete), precum și beta – caroten.
– uz intern: se valorifică atît rizomii cu rădăcină, cît și florile, în tratamentul tusei, după faza iritativă, în bronșite acute și cronice, în rinite, rinosinuzite, iar în pneumonii, ca adjuvant al tratamentului de bază prescris de medicul de familie.
– pentru copii: favorizează expectorația la copiii mici, care încă nu au format reflexul expectorației și care elimină secrețiile faringo – bronșice prin vomă. În acest caz, decoctul trebuie bine dozat: o linguriță rizomi și rădăcini, mărunțite, la o cană cu apă. Se îndulcește cu miere și se administrează cîte o linguriță la fiecare două ore.
– pentru adulți: din rizomi și rădăcini se prepară un decoct dintr-o linguriță, la o cană cu apă, la care se adaugă un vîrf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni pe zi, îndulcite cu miere. Din flori, tot pentru fluidificarea secrețiilor bronșice și ușurarea expectorației, se prepară o infuzie din două lingurițe de fori la o cană cu apă. Se beau două – trei căni pe zi. În bronșitele așa-zis „uscate”, rezultate bune se obțin cu siropul de Primula realizat după o formulă mai complexă: decoct de rizomi și rădăcini de Ciuboțica cucului – 6g / 180 ml apă: decoct de rădăcini de Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) – 5 g / 120 ml apă, și infuzie de fructe de Anason – 5g / 100 ml apă. După filtrare se adaugă 300 g de zahăr sau 360 g miere. Se păstrează la frigider.
Pentru adulți se recomandă la fiecare oră două linguri de sirop, iar la copii între 2-5 ani, de trei ori pe zi cîte o linguriță, iar la cei peste șase ani – de trei ori pe zi cîte o lingură. Acest sirop este contraindicat la hipertensivi, gravide sau în perioada de alăptare. Frunzele, datorită conținutului ridicat în vitamina C și în beta-caroten, pot fi incluse proaspete în salatele de primăvară.
– uz extern – decoctul de rizomi și rădăcini concentrat (1-2 linguri la o cană cu apă) are efecte cicatrizante. Se poate utiliza și sub formă de gargară, în tratamentul amigdalitelor și stomatitelor.
Lasă un răspuns