Lanseta ideală trebuie să treacă cele trei probe de bază: lansarea, înțeparea și scoaterea peștelui. În cele ce urmează vă vom prezenta cîteva sfaturi pentru alegerea lansetei corespunzătoare.
Fibra de carbon contra fibrei de sticlă
De cînd fibra de carbon a înlocuit fibra de sticlă, gama lansetelor match crește an de an. Prima diferență, esențială, pe lîngă greutățile diferite, este diferența de grosime a elemenților de bază. În bătaia cu vîntul, aerodinamismul lansetei de carbon își dovedește marele avantaj, lanseuri ușoare și înțepături sigure. Diferența de greutate face din pescuitul sheffield un pescuit comod chiar timp de mai multe ore. Rigiditatea obținută prin utilizarea fibrei de carbon asigură înțepături bune chiar și la trăsături frecvente.
Lungimea lansetei este o întrebare cheie, valoarea variază în raport cu distanța față de locul momit și adîncimea apei. Prin folosirea unei lansete de 4,2 sau 4,5 metri se obține un control mai sigur al peștelui în timpul operațiunii de obosire a lui, chiar și în vegetația deasă, dar de cele mai multe ori se poate folosi și o lansetă de patru metri, cu care se poate opera și în condiții speciale de mediu (tufișuri, crengi, copaci).
Rigiditatea și acțiunea lansetei
Aplicînd o forță uniformă pe vîrful lansetei, aceasta se stabilizează într-o anumită formă, formă pe care o numim acțiunea lansetei. Acțiunea nu trebuie confundată cu rigiditatea, astfel încît două lansete cu acțiune asemănătoare pot să difere în rigiditate. Lansetele de plută se pot încadra, în funcție de acțiunea de bază, în două categorii: acțiune de vîrf (A) și acțiune parabolică (C). Cele mai frecvente sînt lansetele sheffield din trei bucăți, avînd acțiune parabolică cu rigiditatea în scădere dinspre vîrf. O lansetă astfel construită este foarte eficace la trăsături frecvente și are vîrful suficient de rigid pentru lanseuri chiar și cu monturi mai grele, fiind indicată pentru pescuitul tuturor speciilor de pești pașnici. Folosind o plută waggler corespunzătoare lansetei descrise mai sus se poate pescui, la distanță mică, fără să rupem gura exemplarelor tinere de plătică sau babușca.
Lansetele de acțiune A au vîrful ca cea mai flexibilă parte a lansetei, asigurînd astfel o înțepare rapidă, recomandîndu-se totodată folosirea lor în combinație cu plute mici și lungi. Lansetele rigide ușurează înțeparea la babușcă și clean în condiții de trăsături frecvente. Vîrful foarte subțire face posibilă folosirea unui fir foarte subțire (0,08), și a cîrligelor nr. 24-26.
Lansetele de acțiune A sînt folosite de foarte mulți pescari, dar mare atenție la plătică, un pește ce are gura foarte sensibilă.
Inelele și mandrina
Elementele cele mai importante sînt inelele și mandrina, iar neutilizarea elementelor de calitate face inutilă folosirea celui mai bun blank. La montarea acestora trebuie luate în calcul numărul și poziția lor. Acestea trebuie să fie poziționate astfel încît să urmeze curba blank-ului folosind doar inele SIC sau AluOxid de calitate.
Folosiți doar lansete echipate cu inele SIC în cazul în care folosiți fir textil.
Întreținerea mufelor
Aplicînd un strat de ceară pe mufa tată preveniți blocarea elementelor. Dacă, totuși, aveți ghinion și s-au blocat două elemente, se recomandă deblocarea lor, fără mișcări violente, cu ajutorul unui prieten. Mulți pescari nu-și curăță periodic inelele lansetelor, fapt ce duce la umplerea lor cu noroi și nadă uscată rezultînd o moarte sigură chiar și a celui mai bun fir posibil. Nu uitați să ștergeți inelele cu o cîrpă îmbibată în apă caldă și săpun. Și încă un sfat, inelele se uzează și trebuie schimbate periodic. O lansetă din carbon „light weight” pentru cei mai pretențioși pescari, nervoasă și elastică, face față oricăror pești, cu ajutorul firelor foarte subțiri.
Lasă un răspuns