• un băiețel care a văzut lumina zilei în luna martie a împlinit șapte luni în Maternitate • pentru că mama și-a dat mai multe adrese, abia zilele trecute Protecția Copilului a reușit să-i dea de urmă • ca să-l poată îngriji, cadrele medicale de la Maternitate au împrumutat un pătuț pe măsura sugarului
La etajul I al Maternității, șase sugari cazați într-un salon separat de restul nou-născuților primesc doar vizita cadrelor medicale. Ultimul venit în salon nu a mai stat de trei luni în brațele mamei sale. Colegii săi de încăpere sînt abandonați, ca și el, de luni bune. Veteranul însă bate orice record înregistrat pînă acum la Maternitatea din Bacău. De șapte luni, el este crescut de doctorițe și asistente, în timp ce angajații Direcției de Protecție a Copilului (DPC) îi caută mama. Garofița Iancu, în vîrstă de 40 de ani, a venit în luna martie la Maternitate, a născut și dusă a fost. A lăsat în urma ei un băiețel și două adrese de Bacău, care s-au dovedit false. Nici la adresa de pe Bicaz și nici la cea de pe Bucegi, femeia nu a mai fost de găsit. În timp ce angajații DPC o căutau pe mama fugară, băiețelul botezat Teodor creștea. Izolat de nou-născuți într-un salon separat, Teodor a avut nevoie la un moment dat de un pătuț pe măsură. „Am cerut cu împrumut de la Pediatrie un pătuț pentru sugari mai mari, întrucît în pătuțurile obișnuite ale Maternității nu mai era în siguranță. Copilul este hrănit cu lapte praf, dar fiecare dintre asistente sau doctorițe aduce suplimente de care un copil de vîrsta lui are nevoie”, ne-a declarat dr. Luminița Apostu, șefa secției Nou-Născuți. La șapte luni, toate petrecute în Maternitate, Teodor este veteranul abandonaților din această unitate medicală. Înaintea lui, cel mai mult a stat în Maternitate un băiețel a cărui mamă era din Suceava. Recordul acestuia, doborît acum de Teodor, era de cinci luni.
Fenomenul abandonurilor a luat o asemenea amploare în secțiile pentru copii, încît atunci cînd vine vorba de transferul unui astfel de sugar într-o secție de Pediatrie, medicii refuză categoric mutarea. „Este prea mare numărul abandonaților în Pediatrie și Maternitate, așa că am ajuns la concluzia că fiecare trebuie să-i îngrijească pe abandonații lui. Singura variantă ca acești copii să nu ne mai aglomereze secțiile și să nu mai consume bani din bugetul spitalului este înființarea unui spital socio-medical în care să fie ocrotiți pînă cînd Protecția Copilului le rezolvă situația”, a mai spus doctorița Apostu.
La capătul a șapte luni de așteptare, Teodor Iancu are șanse totuși să plece din Maternitate, deși nimeni nu a dat de urma mamei. Reprezentanții DPC au identificat o altă adresă de-a Garofiței Iancu în Roman, județul Neamț, dar femeia parcă a intrat în pămînt. „Nu am găsit părinții nici la adresa din Neamț, dar pentru că s-a depășit termenul de șase luni în care un copil poate fi declarat abandonat, băiețelul poate fi plasat într-un centru de ocrotire. Zilele acestea, Teodor va fi transferat la centrul de plasament Romanița din Roman”, ne-a declarat Marlena Mocanu, șefa serviciului Prevenire și Adopții al DPC. În urma lui Teodor Iancu, în salonul destinat copiilor abandonați vor rămîne însă alți cinci copii, ai căror părinți nu au fost nici ei de găsit. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns