Cazul deținutului care a decedat în condiții suspecte la Spitalul Onești a ajuns în atenția Direcției Generale a Penitenciarelor (DGP) din România. Într-un comunicat remis „Ziarului de Bacău” și emnat de magistratul Emilian Stănișor, directorul general al DGP, se precizează că deținutul Constantin Tinu, în vîrstă de 57 de ani, recidivist, a fost arestat preventiv pentru furt calificat și internat la secția TBC a Spitalului Penitenciar Tîrgu Ocna la data de 25 iunie 2003, cu diagnosticul TBC. „În seara zilei de 24 septembrie, orele 20.00, deținutul a primit tratamentul recomandat de medic, acesta fiind administrat de asistenta de serviciu la cabinetul medical. În data de 25 septembrie, ora 6.35, la solicitarea asistentei de serviciu pentru prezentarea deținutului în vederea recoltării sputei, s-a constatat că deținutul este în stare de comă. Medicul de gardă a instituit manevrele de resuscitare și prim ajutor și a dispus transferarea deținutului la Spitalul municipal Onești”, se arată în comunicatul DGP. La scurt timp de la internarea la secția de terapie intensivă a spitalului oneștean, deținutul a decedat.
Presei i s-a blocat orice modalitate de a afla date despre acest caz. DGP recunoaște că deținutul a fost internat cu diagnosticul comă profundă, intoxicație acută voluntară medicamentoasă, tuberculoză pulmonară și comițialitate, însă are o explicație pentru acest lucru. „Avînd în vedere că evoluția de pînă atunci a bolii și examenele clinice și de laborator, la care a fost supus deținutul pe perioada spitalizării în Spitalul Penitenciar Tîrgu Ocna, nu justificau trecerea acestuia în stare de comă, medicul de gardă a suspectat o ingestie voluntară cu substanțe necunoscute, această suspiciune fiind singurul indiciu ce a putut fi prezentat Serviciului de Urgență a Spitalului Onești”, se precizează în comunicatul semnat de directorul general al DGP.
Rezultatele necropsiei arată că nu ingestia de medicamente a fost cauza morții, ci insuficiența cardio-respiratorie acută, dar și alte afecțiuni. Touși, suspiciunile că deținutul ar fi înghițit medicamente persistă, mai ales că nu ar fi existat alte motive pentru ca presa să fie ținută departe de informații. „Date suplimentare cu privire la deces pot fi furnizate numai după întocmirea raportului de necropsie medico-legală, al cărui termen legal de eliberare este de 60 de zile de la data efectuării necropsiei”, recunoaște și magistratul Emilian Stănișor, directorul general al DGP. Cu alte cuvinte, doar analizele toxicologice vor scoate în evidență dacă deținutul s-a otrăvit cu medicamente, caz în care va trebi să se afle și cum de acesta a avut acces la asemenea substanțe. (Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns