• pentru a efectua investigațiile de laborator, specialiștii ar trebui să efectueze analizele manual • contactul cu sîngele depistat seropozitiv ar putea infecta medicii și biologii care efectuează analizele
Laboratorul în care se efectuează analizele copiilor bolnavi de SIDA internați în Spitalul Județean Bacău nu mai are reactivi decît pentru cîteva zile. Din cauza datoriilor pe care unitatea băcăuană le avea la furnizori, o parte dintre aceștia au refuzat, la începutul anului, să mai livreze substanțe chimice. Situația s-a deblocat după primirea fondurilor destinate acoperirii datoriilor la medicamente și materiale sanitare, iar laboratorul spitalul a început să mai primească reactivii necesari efectuării analizelor medicale solicitate de medicii specialiști. Nu același lucru s-a întîmplat și în cazul minilaboratorului care deservește Pavilionul SIDA, unde sînt tratați copiii infectați HIV. De la începutul anului acesta nu a primit nici un fel de substanțe de constrast, astfel că medicii și biologii care deservesc această secție se văd nevoiți să efectueze investigațiile de laborator ale sîngelui din ce în ce mai rar.
Analiza sîngelui este foarte necesară în cazul copiilor bolnavi de SIDA pentru a se putea urmări evoluția stării de sănătate a pacienților care, din cauza imunității scăzute, sînt permanent expuși riscului contactării unor infecții. În cazul în care rămîn nedepistate, infecțiile pot agrava starea de sănătate a pacienților și așa bătuți de soartă sau chiar grăbi moartea. Pentru că reactivii lipsesc, investigațiile de laborator sînt efectuate o dată la două zile sau chiar mai rar. În situațiile în care analizorul de hemograme nu funcționează, analizele ar putea fi efectuate manual, însă riscul la care se expun specialiștii este foarte mare. Lucrînd cu sîngele depistat seropozitiv, ei ar putea oricînd să se infecteze, printr-o simplă înțepătură. Problema ar putea fi rezolvată prin aprovizionarea laboratorului cu reactivii necesari, așa cum se întîmplă cu celelalte compartimente ale laboratorului din Spitalul Județean. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns