• transportatorii se plîng că, anual, cheltuie sume imense pentru repararea mașinilor • ei au renunțat la multe trasee din județ tocmai din cauza sutelor de gropi din carosabil • în afara transportatorilor, cei care suferă din cauza stării jalnice a drumurilor sînt călătorii
Drumurile proaste de pe raza județului Bacău au devenit un adevărat coșmar pentru firmele care fac transport de călători. Din această cauză, mașinile se strică frecvent, iar firmele trebuie să cheltuie sume imense pentru repararea acestora.
Foarte puține dintre cele 105 trasee de transport județean sînt fără probleme. Marea majoritate „oferă” călătorilor destule hopuri, iar autobuzelor le uzează prematur anvelope, bucșe, capete de bară și alte piese. Mihai Bălăiță, directorul general al SC Transport Bistrița SA, consideră că și din această cauză unele trasee au devenit nerentabile și au fost evitate de toate firmele de transport. „Cheltuielile sînt imense. O anvelopă nouă costă opt milioane de lei și ține cam un an. Suma asta este doar pentru o anvelopă, iar noi avem 61 de autobuze. În 2002 am cheltuit două miliarde de lei cu anvelopele, 3,6 miliarde cu piesele de schimb și 17 miliarde cu combustibilul, fără să mai vorbim de altele”, s-a plîns directorul Bălăiță.
Gropile care”pigmentează” drumurile din județ dau de lucru mecanicilor. Cel mai mult au de suferit suspensiile, amortizoarele, bucșele de direcție și capetele de bară. Printre drumurile care dau cele mai mari bătăi de cap principalei societăți de transport județean din Bacău se numără Bacău – Gioseni, Stănișești – Slobozia și Itești – Ciumași. „Sînt tare proaste aceste șosele. Este foarte greu de circulat, iar iarna este un adevărat coșmar. Proaste sînt marea majoritate a drumurilor din județ”, a precizat directorul de la Transport Bistrița.
Acolo unde există posibilități se găsesc și soluții. La Faraoani, denivelarea dintre drumul național și cel de acces în comună este foarte mare, iar intrarea este îngustă, fapt care îngreunează sarcina șoferilor și pune la încercare suspensiile autobuzelor. Directorul Bălăiță și primarul Adrian Solomon au căzut de acord să contribuie pentru realizarea lucrărilor de refacere a intrării în comună. Astfel de cazuri sînt însă destul de rare, iar condițiile în care are loc transportul județean vor mai scoate mulți bani din buzunarele transportatorilor. Ca să nu mai vorbim de călători, care și ei au de suferit. Plătesc bani grei pentru biletele la cursele de călători și au parte tot mai des de disconfort, din cauza stării proaste a drumurilor. (Codrin POP)
Lasă un răspuns