• Direcția Generală pentru Protecția Copilului trebuie să plătească medicamentele pentru copiii bolnavi, deși aceștia ar trebui să primească medicația gratuit sau compensat • sumele cheltuite se constiuie drept datorii ale instituției
Copiii din centrele de plasament din subordinea Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGPC) sau cei aflați în grija asistenților maternali profesioniști resimt din plin, ca mai toți băcăuanii, lipsa medicamentelor compensate și gratuite din farmacii. Beneficiari ai serviciilor medicale gratuite ca orice copil de pînă la 16 ani, micuții de sub aripa DGPC nu ar trebui să ducă grija medicamentelor. Cu toate acestea, pentru ca tratamentul lor să nu fie întrerupt, Protecția Copilului a fost nevoită să înregistreze la capitolul datorii și banii pe care i-a folosit pentru cumpărarea rețetelor.
Pentru rețetele compensate ale copiilor, DGPC are alocate lunar 25 de milioane de lei. „La Centrul pentru copii cu dizabilități sînt îngrijiți 63 de minori cu boli cronice, unde costurile tratamentelor lunare ajung la aproximativ 60 de milioane de lei. Cei mai mulți au nevoie de tratament lună de lună. La Complexul de Servicii Comunitare nr. 8, unde sînt îngrijiți copii cu handicapuri fizice sau asociate, s-au acumulat deja, pe primul trimestru al anului, depășiri de patru milioane de lei. În total, DGPC are deja datorii la medicamente în valoare de 30 de milioane de lei, bani pe care va trebui să-i plătim în cele din urmă din bugetul acestui an”, a explicat Florin Crețu, purtătorul de cuvînt al instituției.
Totalul copiilor ocrotiți de stat în județul Bacău se ridică în prezent la 1.095, dintre care cinci sute se află numai pe lista unui singur medic de familie. Cum un procent important dintre copiii din centrele de plasament suferă de afecțiuni cronice, ei sînt „abonați” permanenți la tratament. „În urma a două runde de discuții cu reprezentanții Casei de Asigurări, s-a suplimentat cu 25 de milioane de lei fondul farmaciei nr. 2, de unde se ridică rețetele acestor copii. Suplimentarea de la asigurări și fondurile repartizate lunar de noi prin buget nu acoperă însă decît 70% din necesarul de medicație pentru copii. Restul de 30% se va constitui în continuare în datorii ale DGPC”, a continuat Crețu. Dacă pentru copiii aflați în îngrijirea asistenților maternali, „părinții” de profesie mai scot bani din buzunar atunci cînd le este refuzată eliberarea unei rețete gratuite, pentru cei din centrele de plasament soluția tratamentului rămîne tot în grija unei instituții de stat, ale căror fonduri se dovedesc lună de lună insuficiente. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns