Cleanul este mult apreciat de pescari deoarece vioiciunea acestui pește face ca pescuitul lui să fie foarte atrăgător. Deși este un pește tipic de ape colinare, cu fundul tare, limpezi și cu un curs mai vioi, totuși el se întîlnește în toate apele curgătoare, începînd cu cel de munte și terminînd cu cele care se varsă în Dunăre.
Cleanul este un pește foarte frumos, are corpul alungit, acoperit cu solzi albi, tiviți pe margine cu o dungă de punctișoare negriocioase. Spatele peștelui este gros, puțin arcuit. Capul cleanului este mare, cu gura situată la vîrful botului. Colorația lui este frumoasă: are corpul alb – argintiu, cu reflexe metalice, iar spatele, măsliniu – verzui. În apele noastre, cleanul crește relativ repede: de la eclozarea din icre (mai – iunie) și pînă toamna ajunge la 6 – 10 cm. Lungimea medie variază între 30 și 50 cm, iar greutatea, între 0,3 – 0,8 kg, dar deseori pescarii prind exemplare de 50 – 60 cm, și cu o greutate de 2 – 2,5 kg. S-au semnalat mai rar și exemplare de 4 kg. Ritmul intens al creșterii cleanului se explică prin faptul că acest pește este omnivor. În primele săptămîni, cleanul se hrănește cu plante și animale mici de apă, de exemplu, semințe și particule de plante acvatice, insecte mici de apă, și larve. Pe masură ce crește, cleanul își îmbogățeste lista de bucate, consumînd orice hrană, începînd cu insectele ce zboară deasupra apei (după care el sare afară din apă) și terminînd cu icrele și puii altor pești. Îi plac mormolocii de broască, viermii și rîmele, șoarecii, cireșele, dudele, prunele, și alte fructe căzute în apă etc. Este un pește foarte lacom.
Puii de clean înoată în cîrduri, în schimb cei „bătrîni” duc o viață singuratică în locurile mai adînci ale rîurilor, sub rădăcinile copacilor, în cotloanele de sub mal, lîngă lucrările hidrotehnice aflate în apă, lîngă stăvilare etc. Vara stau prin locurile mai puțin adînci, iar iarna se adapostesc în gropile săpate de apă la adîncimi mai mari.
Cleanul este un pește foarte atent și bănuitor. De aceea trebuie să ne apropiem cu mare băgare de seamă de locul de pescuit, folosind pentru camuflarea noastră vegetația de pe malul apei. Nici umbra să nu ne cadă pe apă, deoarece cleanul „are pe fiecare solz cîte un ochi”. Pentru pescarii începători, cleanul este un pește universal, deoarece prinderea lui le dă posibilitatea să-și însușească cele mai importante procedee de pescuit, și anume: cu pluta, pe fund, cu năluci și cu musca artificială.
La pescuitul cu pluta, ca și în cazul celorlalte procedee, finețea uneltelor este o condiție esențială pentru un pescuit bogat de clean, deoarece viclenia acestui pește ne pune la multe încercări. Cu scule mai greoaie va fi greu să înșelăm șiretenia cleanului. La acest procedeu se folosesc fire de 20 – 30 cm și cîrlige numărul 6 – 8 (cazul rîmelor) sau 5 – 6 (în cazul momelilor mai mari). Plumbul folosit trebuie ales în așa fel, încît să nu oprească jocul momelii pe apă. În timpul verii folosim ca momeli în special cosași, greieri, lăcuste, omizi, broscuțe, iar toamna lipitori, rîme roșii, prune, struguri, ficat, intestine de pui etc.
În cazul cleanului, pescuitul pe fund nu este identic cu procedeul pe care îl numim „cu plumbul pe fundul apei”, deoarece momeala (care este de obicei grea) nu se fixează pe fundul apei, ci se lasă în voia curentului de apă, iar noi conducem din vargă. În acest caz folosim plumbișori mici înșirați pe o strună de 0,12 – 0,18 mm grosime. Se folosesc uneori și plute mici, prevăzute cu antene. Momeala se aruncă prin mișcări de lansare cu 3 – 4 metri mai în amonte de locul unde bănuim că se găsesc cleni. La acest procedeu folosim cîrlige numerele 4 – 12, în funcție de mărimea momelii. El se aplică în special în lunile de toamnă, cînd clenii se găsesc în straturile mai de la suprafața apei. În cazul pescuitului cu năluci folosim numai linguri mici și o vargă mai scurtă și mai puțin mlădioasă. O altă metodă de pescuit clean este și cea numită cu bila „buldo”, cînd sînt necesare două cîrlige: pe primul cîrlig punem o bucățică de pîine uscată, iar mai sus, la o distanță de un metru de primul cîrlig, folosim ca momeală o muscă artificială sau un cărăbuș. Struna se aruncă la locul fixat prin mișcări pendulante, apoi se trage afară cu o mulinetă cu tambur fix.
Cel mai interesant procedeu de prins clean este cel cu musca artificială, care dă rezultate bune în special între 20 august și 20 octombrie. Struna va fi de 16 – 18 cm, iar firul, de 20 – 25 cm. Se vor folosi cîrlige numărul 12 – 16.
Lasă un răspuns