Începe goana după carne de miel
• mieii pe care creștinii ortodocși îi vor avea pe masa de Paște mai au de zburdat doar două-trei zile în voie pe pajiști • mieii care au fost sacrificați deja pentru sărbătoarea pascală a credincioșilor romano catolici se vînd acum în piețele din Bacău cu 80-90.000 de lei • în cîteva zile, se așteaptă ca prețul unui kilogram de carne de miel să ajungă pînă la o sută de mii de lei • în piețe se va vinde numai carne de miel verificată și ștampilată de către Direcția Sanitar Veterinară (DSV)
Fiecare familie dorește să aibă pe masă, de Paște, tradiționala friptură de miel, o sticlă de vin, cozonac și ouă roșii. Dacă săptămîna trecută singurii care au cumpărat carne de miel au fost credincioșii romano catolici, în această săptămînă va veni rîndul creștinilor ortodocși să alerge prin piețe pentru cumpărăturile tradiționale de Paște. Ovidu Băncilă, directorul Adiministrației Piețelor din cadrul Primăriei Bacău, ne-a declarat că vînzările de carne vor fi supravegheate tot timpul, astfel încît cumpărătorii să nu aibă nici o clipă dubii că au cumpărat cine știe ce alt animal. „Carnea de miel se va vinde numai în spațiile special amenajate din piețele orașului, sub directa supraveghere a unui reprezentant al DSV”, a mai dat asigurări Ovidiu Băncilă. Față de anul trecut, cînd, cu cîteva zile înainte de Paște, carnea de miel s-a vîndut cu maxim 80.000 lei pe kilogram, majorarea de preț prognozată pentru acest an este de 20%-25%. Dacă acum kilogramul de carne de miel nu costă mai mult de 80-90.000 kilogramul, peste cîteva zile se așteaptă ca prețul să urce pînă la 100.000 pe kilogram. Ca în fiecare an, însă, băcăuanii amînă pînă în prejma sărbătorilor de Paște să facă tradiționalele cumpărături. „Este prea devreme să cumpăr acum carne de miel. Am să merg în piață vineri sau sîmbătă, pentru a cumpăra carne proaspătă”, spune Vasile Airinei, din Bacău. Trebuie cunoscut faptul că, potrivit cerințelor Ministerului Agriculturii Alimentației și Pădurilor, toți mieii sacrificați vor fi marcați prin ștampilare. Un miel sub 12 kilograme va avea doar o singură ștampilă, pe șira spinării. Oile vor trebui marcate cu două ștampile, una pe spată și alta pe una din pulpe. La ovinele tăiate în piețe, ștampila va fi rotundă, cu diametrul de 4,5 centimetri. În partea superioară a ștampilei va fi înscrisă circumscripția sanitar-veterinară de care aparține, în centru numărul de identificare al medicului veterinar care a efectuat verificarea cărnii, iar în partea inferioară va fi trecută specificarea „controlat sanitar veternar”. Ștampilarea animalelor sacrificate în abatoare se va face în aceași modalitate ca și în cazul celor tăiate în piețe, singura diferență constînd în modelul ștampilei. În abatoare, animalele ce urmează a fi sacrificate vor fi admise doar dacă sînt sănătoase și însoțite de documentele corespunzătoare. Comercializarea mieilor în viu se va face numai în tîrguri și piețe autorizate care au spații amenajate conform normelor sanitar-veterinare în vigoare.
Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra carne de oaie sau miel
Carnea proaspătă are un miros specific și nu trebuie să se lipească
de degete atunci cînd este pipăită. Termenul de valabilitate pentru carnea proaspătă este de 72 de ore. Carnea moale în care intră degetele, care este jilavă și lipicioasă, este de proastă calitate și provine de la un animal bolnav sau care este prea veche. O astfel de carne nu trebuie cumpărată. Dacă, totuși, cumpărați un astfel de produs, faceți o tăietură în bucata de carne și mirosiți. În cazul în care în profunzime nu prezintă miros modificat, de mucegai, de încins, stătut sau alterat, puteți să o consumați, dar foarte bine fiartă sau prăjită. Dacă mirosul este modificat la suprafață, nu riscați
consumarea ei, oricît de bine fiartă sau condimentată. Carnea de oaie trebuie să fie roșcată și nu prea grasă, rezistentă la pipăit, dar nu prea tare. Grăsimea este tare, albă, uscată, mai consistentă decît cea de vită, sfarîmicioasă. Mirosul cărnii de oaie este specific, ușor amoniacal. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns