• chiar dacă trăiesc în familii, copiii cu dizabilități din oraș vor putea beneficia de servicii medicale în cabinetele de kinetoterapie ale Protecției Copilului • părinții trebuie doar să-i programeze, fără să fie nevoiți să plătească
După sărbătorile de Paște, mai precis de la 1 mai, familiile din Bacău care au copii diagnosticați cu handicapuri psiho-motorii vor putea primi un ajutor de specialitate din partea Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGPC). Cu toate că sînt îngrijiți de proprii părinți și, în mod normal, ar trebui să beneficieze de servicii medicale de specialitate din rețeaua sanitară, copiii cu dizabilități și nevoi speciale nu au posibilitatea recuperării în cabinete de kinetoterapie, pentru simplul motiv că acestea lipsesc din structura policlinicilor și a spitalelor pentru copii. Deschise fie de DGPC, fie de organizații neguvernamentale, cabinetele de kinetoterapie existente sînt necunoscute familiilor care au copii cu handicapuri psiho-motorii. În sprijinul părinților care s-au resemnat și care cred că lipsura acestor cabinete din rețeaua medicală obișnuită este o altă condamnare pentru copiii lor, reprezentanții DGPC au hotărît ca serviciile de kinetoterapie din unitățile sale să stea și la dispoziția bolnavilor din comunitate. Cabinetele de recuperare care vor sta și la dispoziția copiilor din oraș sînt cele din cadrul complexelor de servicii comunitare nr.1, 2 și 3 din Bacău. „Serviciile au scop profilactic, terapeutic și de recuperare. Programul cuprinde gimnastică medicală și masaj în prevenirea și tratarea diformităților la nivelul coloanei vertebrale, întîrzieri în dezvoltarea motorie și psihomotorie, masaj reflex și reflexoterapie, masaj recuperator post-traumatic, sau postoperator”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, directorul DGPC Bacău. Copiii bolnavi vor beneficia de aceste servicii gratuit.
În cabinetele de kinetoterapie din cele trei complexe de servicii comunitare ale DGPC erau tratați pînă acum doar copiii cu dizabilități din centrele de plasament. Părinții care vor dori să-și aducă pe viitor copiii la tratament pot face programări direct la telefon, de luni pînă joi, între orele 7.30 – 16.00, și vineri, de la 7.30 – 13.30. Adresele și numerele de telefon ale centrelor în care funcționează respectivele cabinete sînt următoarele: Complexul de Servicii Comunitare nr.1 – str. Aleea Ghioceilor nr. 4 – tel. 176.783, Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 – str. Condorilor nr. 2 – tel. 189.300, și Complexul de Servicii Comunitare nr. 3 din Onești – B-dul Oituz nr. 17 – tel. 312.593. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns