• o salariată a sucursalei CEC din Onești a falsificat mai multe file cec, „subțiind” conturile personale ale unor oameni nevoiași • „Regretele pentru ceea ce am făcut sînt tardive”, spune acum Roxana Lepedeanu, care riscă pînă la 12 ani de închisoare
Pe masa procurorilor oneșteni a ajuns un dosar penal care demonstrează că actualul sistem bancar din România are mari deficiențe, ce permit săvîrșirea unor fapte grave, cum ar fi înșelăciunea, falsul și uzul de fals. Învinuită în dosarul instrumentat la Onești este Roxana Lepedeanu, care a deținut funcția de controlor ghișeu la Sucursala CEC Onești. Ea este cercetată penal pentru înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Ancheta a fost demarată de Poliție pe 7 noiembrie 2002, în momentul în care fostele ei colege de la CEC, Simona Bîrligoi, Adriana Bratu și Mioara Vasiliu, au depus o plîngere la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Onești. În document se arată că Roxana Lepedeanu a falsificat mai multe file CEC, în perioada septembrie -octombrie 2002, în scopul însușirii unor sume de bani. O plîngere asemănătoare a fost făcută și de sucursala băcăuană a CEC.
Din probele aflate la dosar reiese că fosta controloare de ghișeu a comis fapta cu destulă ușurință, fără ca titularilor de conturi să le treacă prin cap că li se „ciupește” din sumele depozitate la CEC. Clienții se prezentau la ghișeul unde lucra Roxana Lepedeanu pentru a solicita informații în vederea scoaterii unor sume de bani din propriile lor conturi, după care completau filele CEC, unde înscriau sumele pe care ei doreau să li se restituie. Femeia verifica sumele scrise de clienți și le compara cu informațiile aflate în calculator, legate de soldurile curente ale acestora. După această operațiune, oamenii erau îndrumați către alte ghișee, își încasau banii și plecau. Ulterior, controloarea de ghișeu cerea filele CEC de la casieră, sub pretextul că vrea să le verifice, și modifica sumele înscrise pe documente, atît cifrele, cît și literele. Spre exemplu, suma de 1.000.000 lei scoasă de unul dintre clienți a fost transformată în 1.900.000 lei, adică mai mult cu 900.000 lei. Banii trecuți în plus de Roxana erau luați apoi din sertarul casierei, într-un moment de neatenție, iar modificările erau înregistrate și în calculator.
Expertiza grafologică realizată în cursul anchetei a dovedit că cea care a comis falsurile a fost Roxana Lepedeanu, care și-a recunoscut fapta. Nu mai puțin de opt file CEC au fost falsificate în acest mod și, cu toate că prejudiciul a fost foarte mic, de doar patru milioane lei, recuperat în totalitate, procurorii au tratat fapta după litera legii.
Declarațiile oficiale date de Roxana Lepedeanu lasă să se înțeleagă că la CEC se petrec însă lucruri mult mai grave. Ea spune că între salariații de la CEC exista „o înțelegere tacită” privind efectuarea unor operațiuni ilegale: se semnau unii pe alții în documente, parolele secrete ale calculatoarelor erau cunoscute și de angajați care nu aveau acest drept, se acceptau file CEC cu modificări, cu ștersături, lucru ce a permis ca falsurile comise să treacă neobservate. Lepedeanu spune că mulți dintre clienți, în special pensionarii fără prea multă știință de carte, greșeau cifrele și literele din filele CEC, făceau ștersături pe documente și erau puși să scrie o altă filă CEC. Însă, dacă ei greșeau de mai multe ori, li se accepta și documentul cu ștersături. Astfel se face că modificările operate de Roxana Lepedeanu nu au dat nimic de bănuit. În fața procurorilor, învinuita a declarat că acesta a și fost motivul pentru care a comis fapta, în scopul de a dovedi că deficiențele sistemului nostru bancar, inclusiv de la CEC, permit săvîrșirea unor astfel de infracțiuni. Însă, în declarațiile date la Poliție, ea spune altceva: „Părerile de rău și regretele pentru ceea ce am făcut sînt tardive. Nu știu ce m-a determinat să fac ceea ce am făcut, dar lucrul făcut e bun făcut. Oricum, nu pot spune că problemele financiare m-au determinat să ajung aici, ci mai degrabă problemele mele personale din ultimii ani”.
Roxana Lepedeanu are 36 de ani și este absolventă a Facultății de Drept. Din anul 1998 și pînă în decembrie 2002, ea a fost controlor ghișeu la CEC Onești. Are doi copii minori și a divorțat de soțul său, Ovidiu Cristea, unul dintre marinarii de pe o navă care a fost arestată aproape doi ani în Argentina. Femeia spune că divorțul, partajul, boala unuia dintre copii și neînțelegerile cu fostul soț au afectat-o foarte mult și au făcut-o să facă falsurile, pentru care riscă pînă la 12 ani de închisoare. „Învinuita a recunoscut fapta, prejudiciul a fost foarte mic și l-am recuperat în totalitate, motiv pentru care nu am luat măsura arestării preventive – ne-a declarat procurorul Vasile Șerbu, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Onești. Dar fapta comisă de Roxana Lepedeanu este gravă, în ciuda faptului că sucursala CEC nu mai are nici o pretenție”.
Adrian Calapod, directorul CEC Bacău, ne-a declarat că falsurile de la Onești sînt un caz unic și de atunci nu au mai fost depistate asemenea situații. „Chiar atunci cînd am fost sesizați, am făcut un control serios la sucursala oneșteană, descoperind frauda. Prejudiciul a fost recuperat imediat și integral”, a precizat Adrian Calapod. Directorul CEC Bacău a dat asigurări că astfel de fapte nu se pot petrece fără a fi descoperite în timp util, datorită sistemului de verificări și procedurilor pe care le utilizează CEC. (Măriuca BOBOȘA, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns