• patronatul din domeniu va recomanda Guvernului cîteva firme „reprezentative”, care să participe la reconstrucția acestei țări • patronii firmelor de construcții sînt extrem de nemulțumiți de noul Cod al Muncii • Asociația Constructorilor din județul Bacău vrea un loc în Comisia de Dialog Social
Consiliul Director al Asociației Constructorilor din județul Bacău (ACB) s-a reunit de curînd pentru a analiza propria activitate și a dezbate principalele probleme cu care se confruntă constructorii băcăuani. La întîlnire au participat Nicolae Haraba, președintele ACB și director al SC Alcor SA, Vasile Dospinescu și Adrian Liviu Popovici, vicepreședinți ai ACB și directori ai firmelor SC Dodo SRL și, respectiv, SC Drum Proiect SRL, Vasile Savin, președintele SC Conextrust SA, și Mihai Tulbure, directorul executiv al asociației.
Intense discuții a suscitat noul Cod al Muncii, iar concluzia generală a sintetizată de președintele Nicolae Haraba: „Ne-au terminat cu noul Cod. Acesta nu este adaptat domeniului în care activăm. După ce că, în România, condițiile climaterice ne permit să lucrăm doar șapte-opt luni pe an, nici în această perioadă nu putem extinde programul de lucru de la opt la măcar zece ore”. La încheierea întrunirii, Haraba a atacat dur Puterea, pentru modul în care aceasta înțelege să colaboreze cu patronatele. „În mod concret, structurile Puterii nu țin cont de poziția asociațiilor patronale, fie că noi nu ne-am făcut suficient de bine poziția, fie, pur și simplu, din ignoranță”, a spus președintele ACB. Haraba a dat și un exemplu, în afara noului Cod al Muncii. „Negocierea salariului minim pe economie s-a făcut între Guvern și sindicate, care și-au impus abuziv voința asupra unei a treia părți, cea care reprezintă de fapt sursa plăților: patronatul”, a specificat președintele.
Înființată în 1996, ACB își propune apărarea, reprezentarea și promovarea intereselor membrilor săi. Pentru aceasta, în primul trimestru al acestui an au fost elaborate strategia și direcțiile de acțiune pe termen scurt și mediu ale patronatului din construcții. Un prim obiectiv vizat este recunoașterea ACB de către autorități și organizațiile neguvenamentale ca partener de dialog. „Vrem să discutăm cu autoritățile, să ne facem cunoscuți, astfel încît să putem apăra mai bine interesele membrilor. Este imperios necesar să avem un reprezentant în Comisia de Dialog Social și un observator la organizarea licitațiilor publice”, a mai declarat Nicolae Haraba. Pereședintele ACB a anunțat că, dată fiind începerea pregătirilor internaționale de reconstrucție a Irakului, ACB va recomanda Guvernului cîteva firme băcăuane reprezentative, membre ale Asociației. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns