• pe lîngă doctorii ajunși la pensionare, rîndurile medicilor sînt subțiate și de tinerii specialiști care se decid să emigreze • între un loc de muncă la țară, cu o listă de pacienți de numai cîteva sute de pacienți, unii medici de familie preferă să ia viața de la capăt în țări occidentale
Comunele județului, localitățile unde cu greu un medic de familie se decide să se stabilească definitiv, sau unde înființarea unei farmacii este un lux greu de atins sînt în continuare cele mai năpăstuite locuri ale sistemului sanitar. Din cei 308 medici de familie care lucrează în județul Bacău, peste 130 au posturi la țară. Dacă o parte dintre doctorii care se îngrijesc de sănătatea locuitorilor de la țară au înscriși pe liste suficienți pacienți cît să-și permită să plătească cheltuielile cabinetului și salariul asistentei, cîțiva medici abia reușesc să facă față acestor obligații. Aceștia din urmă au foarte puțini asigurați de care se ocupă, iar fondurile pe care le primesc de la Casa de Asigurări sînt pe măsura micimii listei. „Pentru o funcționare optimă a unui cabinet, un medic de familie are nevoie de o listă cu aproximativ 1.700 de pacienți. Probleme cu plata salariului asistentei, a cheltuielilor administrative sau cu medicamentele de urgență le au medicii care au doar cîteva sute de pacienți înscriși pe liste”, spune Dan Stoica, director de contractări la Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS).
Ca și cum problema cîștigului lor, care nu poate depăși un milion și jumătate, doctorii cu pacienți puțini riscă să piardă contractul cu CAS. „Potrivit normelor în vigoare, medicii de familie intrați mai demult în sistem și care nu au reușit să atingă cifra de 1.000 de pacienți pot fi în continuare păsuiți de CAS. Cei nou intrați care nu reușesc să-și completeze lista pînă la această cifră sînt păsuiți numai trei luni. Dacă în acest interval ei nu ajung la o listă de 1.000 de asigurați, CAS are dreptul să rezilieze contractul cu ei. Această regulă are ca scop limitarea intrării medicilor în orașe, unde schemele sînt complete și dirijarea lor către dispensarele rurale, acolo unde este în continuare nevoie de personal medical”, a adăugat directorul Stoica.
Confruntîndu-se cu astfel de probleme, unii medici de familie se luptă să-și completeze listele, alții însă renunță și aleg posturi de muncă în străinătate. Ultimul caz de acest gen este cel al doctoriței Iuliana Toderiță, din comuna Cașin, care în locul să-și completeze lista pe care avea doar 870 de pacienți a preferat să plece în Canada. După modelul altor colegi de-ai săi, destul de numeroși, care s-au stabilit în străinătate în anii trecuți, doctorița se pregătește să emigreze, iar locul său de muncă va rămîne astfel vacant. „Într-o primă etapă, pacienții doctoriței care pleacă în străinătate vor fi preluați de celălalt medic din comună. Cum numărul total al locuitorilor din comuna Cașin este de aproximativ 3.000, este posibil să nu mai fie nevoie de scoaterea la concurs a postului rămas liber”, este de părere Dan Stoica.
Și mai trist este că șefii sistemului sanitar sînt conșteinți că în viitor vor mai apărea și alte cazuri similare. În prezent, 21 de medici de familie din județ au sub 1.000 de pacienți, deci există toți atîția candidați care își caută un loc de muncă mai bine plătit. Iar situația va deveni cu adevărat dificilă, dacă îi luăm în calcul și pe medicii care au ajuns la vîrsta pensionării. Numai de la începutul anului, două doctorițe din județ au ieșit la pensie, iar alți cinci medici de familie își pregătesc dosarul de pensionare.
Situația va deveni și mai dramatică după 30 iunie, dată de la care Casa Națională de Sănătate a stabilit că listele medicilor de familie vor fi „curățate” de persoanele care nu au plătite asigurările de sănătate. Din cei 625.000 de băcăuani înscriși pe listele medicilor de familie, aproximativ 60.000 nu au plătit la zi contribuția pentru sănătate, deci își vor pierde calitatea de asigurat. Cum și CAS a semnalat deja de la începutul anului o scădere semnificativă a încasărilor la fondul asigurărilor de sănătate, este de așteptat ca numărul băcăuanilor „picați” de pe listele medicilor de familie să fie și mai mare peste două luni. În acest fel, listele medicilor vor fi din ce în ce mai restrînse, iar posibilitatea ca mulți să plece peste hotare va fi cu atît mai mare.
Precizăm că, în acest moment, comuna Dealu Morii este singura localitate din județ în care nu există un medic titular, iar necesarul de doctori de familie apreciat de Direcția de Sănătate Publică pentru întregul județ este de 47. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns