Colica renală
Este o durere vie, survenită brusc în regiunea lombară (șale), cu iradiere în abdomen și organele genitale externe, provocată de migrarea unui calcul în căile urinare. Mobilizarea calcului se produce cu ocazia unui efort foarte mare, mersului cu motocicleta, cu căruța etc. Durerea este însoțită de micțiuni frecvente, vărsături, balonări, anxietate și chiar stare de șoc. De multe ori, urina este roșie, ca urmare a microleziunilor produse de calcul în timpul mobilizării sale.
Măsuri igienice pentru prevenirea crizelor: evitarea factorilor care declanșează crizele; tratamentul corect al litiazei urinare.
Măsuri pentru ameliorarea durerilor: aplicarea, pe regiunea lombară (șale), a compreselor cu apă caldă, o pernă electrică, sticle cu apă caldă (atenție la arsuri); duș fierbinte în regiunea lombară; baie generală caldă (40 grade C.), timp de o oră, -apa va fi menținută la temperatură constantă prin turnări continue; masaj energic în scobitura dintre maleola internă și tendonul lui Ahile; în timpul crizei nu vor fi consumate lichide în cantități prea mari, întrucît ele cresc tensiunea din bazinet și calice, ceea ce exacerbează durerile.
Dietoterapie – Regimul alimentar va fi în funcție de natura calcului.
Fitoterapie – Uz intern, numai pentru calculii mici situați în bazinet, uretere și vezica urinară: infuzie de coji de mere uscate (50 gr. la 1 litru de apă), se bea întreaga cantitate într-o zi, fracționat însă; frunze de mesteacăn (o linguriță la o cană de apă), 2-3 căni pe zi; decoct de mătase de porumb (30 grame la 1 litru de apă, fierbere două ore), se bea întreaga cantitate, fracționat, în cursul dimineții; țelină (30 grame la 1 litru de apă, fierbere 15 minute), se bea întreaga cantitate într-o zi, fracționată; unul dintre aceste preparate va fi consumat zilnic, cîteva zile la rînd; sevă de mesteacăn, o jumătate de pahar, dimineața, pe nemîncate, 15 zile în fiecare lună, două luni la rînd.
Lasă un răspuns