Puterea de cumpărare a salariului mediu net al băcăuanilor a crescut în martie față de februarie 2003, întrerupînd tendința din ultimele cinci luni, cînd nivelul de trai al populației s-a degradat continuu. Puterea de cumpărare este un indicator care se determină ca raport între salariul mediu net și prețurile individuale cu amănuntul ale unor produse. Conform unui raport al Direcției Județene de Statistică (DJS) Bacău, dacă în februarie, cu salariul mediu de 4,6 milioane de lei se puteau achiziționa 495 de pîini, în martie 2003, cu aceiași bani se puteau achiziționa 515 de bucăți din același produs, creșterea puterii de cumpărare fiind de patru procente. Aceeași tendință se înregistrează la toate alimentele de bază, la ulei (117 de litri în martie față de 121 în februarie), unt (40 de kg față de 39 de kg), carne de porc (42 de kg față de 40 de kg), carne de pui (68 de kg față de 64 de kg) etc. Singura scădere se constată la zahăr, pentru că în februarie băcăuanii puteau cumpăra cu un salariu mediu 233 de kilograme, iar în martie, doar 227 de kilograme. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns