• absolvenților sau liceenilor li se cer cunoștințe de PC, dar puțini dintre ei își permit să facă cursuri sau să-și ia un computer
Într-o perioada în care PC-ul reprezintă o școală de autodisciplinare și autoinstruire, facilițile oferite de acesta sînt adevărate autostrăzi de comunicație digitală telefon-cameră video-PC, și devin un scop și o cale spre integrarea în cerințele societății actuale.
PC-ul cu laboratoarele sale multifuncționale – de la programele ce testează aptitudini, odată considerate «artă» – de la pictură digitală, pînă la chat-urile cu tineri din toată lumea, este o parte infimă din posibilitățile multimedia actuale.
Ce pot face tinerii aflați în fața unui computer? PC-ul înseamnă chat, nopți nedormite stînd non-stop pe „sîrmă”, înseamnă poștă electronică, febra noutății, vizualizarea tuturor informațiilor dorite și nedorite la un singur click al mouse-ului. Reprezintă micșorarea oricăror distanțe și deschiderea tuturor porților. Aplicații de tipul MindDrive, produs cu ajutorul căruia îți poți controla calculatorul cu gîndul, Poket DV de la Aiptek, ce îndeplinește rolul de cameră foto, camera video, camera pentru PC și reportofon de mărimea unui aparat de fotografiat, toate aparțin deja realității virtuale. Numai că în licee și în multe dintre familiile de astăzi aceste accesorii chiar aparțin realității virtuale, PC-ul fiind singura dimensiune palpabilă a așa-numitei «revoluții a informațiilor».
Într-o idee, calculatorul este extrem de util și de foarte multe ori este, în același timp, un hobby, un ajutor, un manual, o enciclopedie și o distracție. Cu toate acestea, cînd necesitatea se transformă într-un lux, cele două – trei ore de informatică pe săptămînă nu ajung niciodată. PC-ul și engleza au devenit de mult «vitale», în orice activitate. Fie că după liceu vrei să mergi la o postliceală sau să urmezi o facultate, ai nevoie de cele două. Studenții de la Medicină își cumpără CD-uri cu cărțile și enciclopediile recomandate de profesori. Cursanții de la Litere găsesc orice lucrare pe CD-uri, iar calculatorul le ușurează munca și învățatul. În orice instituție, acum datele sînt prelucrate pe calculator, iar fiecare funcționar are nevoie de cunoștințe elementare. Numai că lipsa calculatorului creează infirmități, handicapuri, complexe și, mai târziu, uși trîntite în față. Cursuri extrașcolare care să te învețe efectiv cum să folosești un PC nu prea există. Deci e greu să pătrunzi în tainele acestei lumi virtuale. Însă și mai trist, și chiar cinic este că dintr-o bursă sau o alocație, un elev nu-și poate cumpăra un computer. Sau, dacă încearcă asemenea senzații tari, își poate lua un PC în … aproximativ
zece ani (!!!!!). Și atunci rămîn doar școala sau liceul, și Internet caffe-urile cu fumul înăbușitor de țigară, puține aplicații și programe utile, dar și astea într-un anumit orar. (Oana Maria NIȚĂ)
Lasă un răspuns