Cu o întîrziere de cîțiva ani – o dovadă în plus că lucrurile se mișcă greu în țara asta – Banca Națională a hotărît scoaterea din circulație a monedelor cu valori de 5, 10, 20 și 50 de lei. Deși încă este „valabilă”, moneda de 100 a trecut, și ea, în uitare, pierzîndu-și practic valoarea. Acum, numărătoarea începe de la 500, care echivalează, practic, cu dimensiunea inflației. Întreabarea zilei: Credeți că este normal ca monede de referință să dispară din sistemul monetar național? Ce conotații economice și sociale are acest fapt?
Sabina Tufă, 54 de ani, profesoară: „Păi, dacă au o valoare așa de mică… Dacă nu avem ce cumpăra cu ei, la ce să-i folosim? Leul – moneda noastră națională – se devalorizează cel mai mult, ca urmare a creșterii inflației. Asta înseamnă că ne așteaptă zile mai grele decît cele de-acum?”
Ioan Dănăilă, 80 de ani, pensionar: „La ce amploare au luat prețurile, ce să mai facem cu acești bani? E de jale. Scoaterea acestor monede nu va afecta cu nimic, nici din punct de vedere economic și nici social. Acum se lucrează numai cu bani mari. Am lucrat în sistemul bancar pe vremuri, cînd oamenii veneau cu sacii de bani la bancă. Cît de curînd, vom trece, sau mai exact, se va scoate pe piață bancnota de 1.000.000 de lei. Trebuie făcută neapărat o stabilizare”.
Florin Paraschiv, 42 de ani, om de afaceri: „Aceste monede nu mai au nici o valoare și îți umpli degeaba buzunarele cu mărunțiș. Ce poți cumpăra cu 20 de lei sau cu 50 de lei? Nimic. Eu cred că dispariția banilor mici duce la mărirea inflației și implicit la scăderea nivelului de trai”.
Elena Cîrlan, 70 de ani, pensionară: „Eu cred că e bine ce fac. N-ar trebui să umblăm cu atîția mărunți la noi. Scoaterea acestor monede are un impact și anume: făcîndu-se mai puține monede, se cheltuie mai puțin. Ar fi bine ca banii să fie cît mai concentrați”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns