• proba F se va desfășura înaintea probei E, schimbare valabilă și pentru sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat • în fiecare salăâ vor exista trei supraveghetori, în timp ce numărul membrilor din comisia de examen a ajuns la cinci
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a ținut cu tot dinadisul să mai ia o decizie, care, cu ceva mai mult de o lună înainte de debutul examenului de bacalaureat, îi va da peste cap pe viitorii candidați la „maturitate”. Mai exact, ministerul a decis să modifice ordinea de desfășurare a unor probe de concurs, în sensul că proba F – proba la alegere dintr-o disciplină opusă profilului absolvit – nu va mai fi ultima a examenului, ci penultima. Examenul va fi închis, în aceste condiții, de proba E – proba la alegere dintr-o disciplină din profilul terminat. O schimbare care face ca proba F să se deruleze pe 3 iulie, în timp ce proba E se va desfășura pe 4 iulie. „Modificarea are la bază modul de desfășurare a celor două probe. Proba F cuprinde și multe verificări practice, cum ar fi educația fizică sau muzica, care, din diferite motive, ar putea dura două zile, ceea ce ar fi dat naștere la unele situații discutabile, în condițiile în care examenul de bacalaureat trebuie să se încheie, neaparat, pe 4 iulie. În cazuri speciale, un elev poate susține, de exemplu, proba de educație fizică în dimineața zilei de 4 iulie, pentru a da proba E în după amiaza aceleiași zile, atît timp cît proba E va fi grilă”, a explicat profesorul Neculai Gruia, inspector de matematică și vicepreședinte al Comisiei județene de examen. Acesta a amintit că, pe lîngă proba de limba și literatura română, MEC a decis ca și proba de „desen tehnic în construcții și instalații” să se deruleze tot în sistem clasic.
Rocada produsă între cele două probe ale bacalaureatului nu este însă, singura noutate de ultimă oră adoptată de MEC. Reprezentanții de la minister au oficializat propunerea ISJ Bacău, care, după simularea națională din 12 aprilie, a fost de părere că se impune creșterea la trei a numărului de supraveghetori dintr-o sală, respectiv la cinci a numărului membrilor din comisia de examen. A treia noutate este una pur tehnică. Candidații nu vor mai trece răspunsurile la testul grilă pe un singur formular tip, ci pe două deodată, MEC obligîndu-se să asigure formulare respective imprimate pe hîrtie autocopiatoare. La ieșirea din sală, fiecare candidat va primi copia propriilor răspunsuri, pe baza acesteia urmînd să fie permis și accesul în sală pentru evaluare. Grătarul de corectare va fi aplicat atît pe formularul original, cît și pe copia acestuia, candidatul plecînd acasă cu nota primită după evaluare. Oficialii MEC atrag atenția că bifarea mai multor variante de răspuns ca fiind corecte duce la anularea răspunsului în cauză. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns