• Petru Lificiu a adus sîmbătă grave acuzații la adresa managementului pe care îl are acum fabrica Letea • „Oamenii de aici nu știu ce au de făcut. Nu știu nici măcar ce vor”, a declarat, în repetate rînduri, ministrul Lificiu • reacția lui Petru Lificiu, care a spus că a rămas dezamăgit, vine în contradicție cu spusele de acum două luni ale lui Ovidiu Mușetescu, ministrul privatizării, care a plecat de la „Letea” „cu optimism în suflet”
Aflat sîmbătă în trecere prin Bacău, Petru Lificiu, ministrul Apelor și Protecției Mediului, a vizitat, împreună cu prefectul Radu Cătălin Mardare și directorii instituțiilor băcăuane subordonate acestui minister, cîteva dintre societățile unde se află în derulare sau urmează a fi demarate proiecte de mediu. Una dintre societățile vizitate a fost și Fabrica de Hîrtie „Letea”, unde Petru Lificiu a vrut să vadă stadiul în care se află aplicarea programului național „Să reciclăm hîrtia”, lansat anul trecut, la mijlocul lunii octombrie, de Ministerul Apelor și Protecției Mediului (MAPM). Scopul acestui program este de a extinde la nivelul întregii țări acțiunea de colectare și valorificare a maculaturii din hîrtie și a deșeurilor de ambalaje.
În ceea ce privește municipiul Bacău, în colaborare cu firma Soma, Inspectoratul pentru Protecția Mediului Bacău (IPM) a început încă din vara anului trecut un program similar de recuperare a deșeurilor de hîrtie. Principalele instituții publice din municipiu au fost încurajate să colecteze separat hîrtia în containere ecologice, iar din noiembrie, IPM Bacău a trebuit să informeze lunar ministerul cu privire la cantitățile de hîrtie colectate și predate, numărul unităților de colectare și valorificare, precum și numărul instituțiilor care au colectat și predat hîrtie. Cum toate aceste cantități de deșeuri de hîrtie ar fi trebuit să fie valorificate la „Letea”, Petru Lificiu a vrut să vadă cam ce cantități de hîrtie au fost fabricate pînă acum din maculatură. „Am stat mai bine de o oră la discuții cu conducerea fabricii și tot nu am reușit să aflu cam cîtă maculatură utilizează acum în procesul de producție. Din punct de vedere al economiei de piață, nu știu nici acum ce înseamnă reciclarea hîrtiei. Oamenii nu știu încă ce au de făcut. Nu știu nici măcar ce vor”, a spus, vehement, Petru Lificiu. Ministrul Mediului a mai adăugat că este profund dezamăgit de ceea ce a constatat în urma acestei scurte vizite la „Letea”. „Mă bucur că s-a privatizat societatea. Sper ca lucrurile să meargă mai bine. Acum, capacitatea societății este de 50 de ori mai mare decît producția realizată în cursul anului trecut”, a adăugat Petru Lificiu. În urma celor constatate la „Letea”, ministrul a precizat că va fi elaborat un act normativ prin care toate fabricile de hîrtie să fie obligate ca cel puțin 20% din materia primă utilizată în procesul de producție să fie asigurată din deșeuri reciclabile.
Lificiu dezamăgit, Mușetescu optimist
În urmă cu trei luni, cu puțin timp înainte de a se face public anunțul de scoatere a fabricii la privatizare, „Letea” Bacău a fost vizitată și de ministrul privatizării, Ovidiu Mușetescu. Dacă Petru Lificiu a plecat sîmbătă „profund dezamăgit” de la „Letea”, nu același lucru s-ar putea spune și despre sentimentele cu care ministrul privatizării a părăsit acum trei luni fabrica de hîrtie din Bacău. „Ceea ce mi se pare important este că «Letea» stă mai bine decît acum doi ani, pentru că a făcut eforturi deosebite, în special în 2002, de a plăti pînă și penalități din datoria istorică. Acest lucru nu a intrat în practica multor manageri. A existat, deci, o anumită conduită, care ține de disciplina financiară a conducerii de la «Letea», care a permis atît plata salariilor, cît și pe cea a furnizorilor. A existat un echilibru corect între încasări și plăți și în structura plăților. O mînă de entuziaști a reușit ca, în doi ani, să readucă «Letea» pe linia de plutire și, după părerea mea, să o pregătească corespunzator pentru momentul privatizării”, a declarat Ovidiu Mușetescu la sfîrșitul lunii februarie, în urma vizitei pe care a făcut-o la «Letea» Bacău. E drept că fiecare dintre cei doi miniștri a vorbit despre Letea vizînd aspecte diferite, însă este cel puțin surprinzătoare discrepanța uriașă dintre impresiile cu care au plecat cei doi oficiali. Pentru că e greu de crezut că echipa managerială atît de lăudată de ministrul Privatizării este aceeași despre care ministrul Mediului a zis că nu știe ce vrea. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns