Deși Bursa de Valori este, de regulă, mai dinamică, săptămîna precedentă a fost mai zbuciumată pentru firmele băcăuane listate pe piața RASDAQ. La unele societăți s-au transferat pachete mari de acțiuni, altele au apărut în tranzacții după o lipsă îndelungată etc. Evenimentele de acest gen nu sînt o noutate, doar că acum s-au adunat mai multe în același timp.
Tranzacții mari cu acțiuni Ro-Stylle, Comprel și Semrom Moldova
Misterul transferului a aproximativ 11% din capitalul social al societății Ro – Stylle a fost risipit de raportările specifice pieței. La începutul săptămînii, rapoartele au indicat că firma Decebal s-a retras din societatea respectivă. Cele aproximativ 25.000 de acțiuni au fost transferate însă la un preț ceva mai mic decît cel obișnuit, adică la 225.000 de lei, față de 300.000 de lei. Totuși, valoarea pachetului transferat, 5,6 miliarde de lei, a fost de două ori mai mare decît întregul capital social declarat al Ro-Stylle (aproape 2,5 miliarde de lei), ceea ce confirmă opiniile brokerilor, care spun că foarte multe firme au capitalul social mult subevaluat.
O altă societate unde s-au făcut tranzacții mari a fost Semrom Moldova. Firma băcăuană este rar tranzacționată pe piață, dar acum s-au făcut tranzacții cu 5.470 de acțiuni într-o singură zi. Este adevărat însă că prețurile au fost cuprinse între 5.000 de lei și 7.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei.
Menționăm apariția în operațiuni a acțiunilor Diva-Com. Societatea, desprinsă din fostul Meta-Tex Combac, a fost tranzacționată la prețul de 30.000 de lei/acțiune, mai mare decît „nominala” de 25.000 de lei.
În același timp, Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului și-a anunțat intenția de a vinde pachetul de acțiuni pe care-l mai are la Prolabac SA. Este vorba de 27,5% din acțiuni, iar metoda aleasă este licitația electronică pe RASDAQ. Intermediarul va fi BCR Securities.
SIF Moldova începe plata dividendelor
Pe Bursa de Valori, activitatea nu a avut nimic spectaculos în această săptămînă. Acțiunile Societății de Investiții Financiare (SIF) Moldova s-au transferat la prețuri cuprinse între 2.300-1.450 de lei/acțiune, dar volumul operațiunilor nu a fost prea ridicat. Mult mai important este că gigantul de investiții financiare începe plata dividendelor pentru acționarii mici, care au minim 95 de acțiuni. Aceștia vor primi banii acasă, prin mandat poștal, modalitate la care fostul FPP s-a oprit din nou, pentru că s-a dovedit mai bună. Termenul de plată este de 30 de zile calendaristice, dar numărul mare de acționari face ca primirea banilor să se decaleze în timp. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns