Unul dintre programele pentru care Direcția Silvică Bacău alocă fonduri importante este accesibilizarea fondului forestier al județului. Acum cîteva zile a avut loc o nouă licitație pentru executarea unui drum forestier. Este vorba de un tronson de aproximativ cinci kilometri pe raza Ocolului Silvic Mănăstirea Cașin. La această licitație execuția nu a fost adjudecată, deoarece devizul prezentat de firmele interesate era peste ceea ce s-a aprobat în acest caz. Totuși, lucrări de acest gen se fac pe raza mai multor ocoale silvice.
Costrucția de drumuri forestiere nu este un moft al silvicultorilor, ci o necesitate impusă chiar de pădure. „Fondul forestier are o anumită dezvoltare, chiar dacă vorbim de zeci și sute de ani – ne-a spus inginerul-șef al Direcției Silvice Bacău, George Brăiescu. Durata de viață a stejarului este de circa 150 de ani, de exemplu. Dar, ca orice organism viu, și pădurea îmbătrînește. Cînd trec de vîrsta optimă, arborii devin vulnerabili la atacurile bolilor și dăunătorilor, așa că menținerea lor nu folosește nimănui”. În anumite zone forestiere nu s-a intrat de ani buni sau chiar niciodată. Ocolul Silvic Mănăstirea Cașin, de exemplu, nu este accesibil în proporție de peste 40% din suprafața sa. Motivul este simplu. Înainte de 1989, transportul buștenilor se făcea pe căile ferate forestiere (CFF) cu așa-numitele „mocănițe”. Ulterior, CFF-urile au fost desființate, iar zonele au rămas fără nici o cale de acces. O situație similară se înregistrează și în anumite locuri din ocoalele silvice Agăș sau Dărmănești. Nu este mai puțin adevărat că și necesitățile de exploatare impun astfel de investiții. Chiar dacă firmele care exploatează lemn au utilajele și vehiculele necesare, nu se poate merge pur și simplu printre copaci cu TAF-ul sau cu camioanele.
De aceeea, Direcția Silvică a întocmit un program de construire de drumuri forestiere pe scară mare. Dacă în 2001 au fost trei obiective, cu 7,9 km de drum realizat, în anul următor au fost zece obiective, iar lungimea căilor de acces a crescut la 27,9 km. Programul pentru acest an prevede construirea a aproape 48 de km de astfel de drumuri. Valoarea investițiilor este pe măsură. Astfel, pentru continuarea lucrărilor începute în anul precedent în ocoalele Comănești, Mănăstirea Cașin, Comănești, Moinești, Sascut și Traian au fost alocate 68,5 miliarde de lei. Lucrările noi, prevăzute să înceapă în acest an, vor însemna construcția a 21,2 km de drum prin pădurile din ocoalele Mănăstirea Cașin, Dărmănești și Bacău. Valoarea lor este de 57,5 miliarde de lei, care provin din alte fonduri decît cele ale Direcției Silvice, adică vin de la Guvern. La aceste lucrări se mai adaugă și cele în contrapartidă cu masă lemnoasă. Cele care demarează în acest an valorează circa 29 de miliarde de lei și vor fi la Mănăstirea Cașin și Dărmănești. Cele continuate sînt și ele consistente, adică valoarea lor este de circa 33 de miliarde de lei și sînt localizate în fondul forestier al ocoalelor Traian, Mănăstirea Cașin, Oituz, Comănești, Moinești, Traian și Sascut. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns