• micii întreprinzători au acces la credite BERD prin Banca Românească
De luna următoare va deveni operațională o nouă linie de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pentru micro-întreprinderi. Împrumutul, în valoare totală de cinci milioane de dolari, vine de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și se va derula prin Banca Românească. Directorul BERD pentru România, Hildegard Gacek, a spus că „afacerile mici și micro sînt vitale pentru dezvoltarea economică a României, iar acești întreprinzători s-au dovedit parteneri dinamici în cadrul programelor noastre”. Totuși, ca la orice credit bancar – fie el autohton sau de proveniență străină -, accesarea nu va fi simplă.
Banca Românească va acorda prin sucursalele sale două tipuri de împrumuturi. Unul este destinat firmelor cu maxim 50 de angajați, iar valoarea maximă a acestuia va fi de 10.000 de dolari, sau echivalentul în lei ori euro, după doleanța solicitantului. Scadența acestor credite va fi între 2 și 24 de luni. Firmele cu pînă la 100 de salariați pot fi creditate cu sume mai mari, pînă la un maxim de 100.000 de dolari. Și aici se poate face opțiunea pentru moneda națională sau cea europeană, iar rambursarea se poate face pînă în 36 de luni. Rata dobînzii pentru aceste credite va fi stabilită în funcție de anumite criterii, cum ar fi performanța financiară a firmei și calitatea garanțiilor (care pot fi reale și personale). Oficialii Băncii Românești apreciază că rata dobînzii poate varia de la zero la maxim 10%, cu excepția micro-creditelor, care vor fi ceva mai scumpe. La deschiderea liniei de credit vor fi nominalizate și activitățile care vor beneficia de acești bani, dar, după orientările de pînă acum, acestea vor fi tot cele productive sau serviciile.
Numărul liniilor de creditare externă destinate IMM-urilor crește pe zi ce trece, totuși firmele din această categorie se plîng mereu că nu au bani. În parte au dreptate societățile, în parte – băncile. Pentru mulți patroni, accesarea creditelor de proveniență externă pune prea multe probleme. „Noi nu sîntem obișnuiți cu normele europene – spune Viorel Rați, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor. Ceea ce se cere în mai toate cazurile este un plan de afaceri, un studiu de fezabilitate sau un raport anume, pe care micii întreprinzători nu știu să le facă. Apoi, persistă neîncrederea în creditele bancare, în parte justificată de condițiile drastice de garantare, de returnare și nu în ultimul rînd de rata inflației, care le-a jucat multora feste în anii precedenți. După tot felul de scandaluri, de afaceri pierdute și altele de acest fel, românul a ajuns la concluzia că mai bine nu mai face împrumuturi și se descurcă așa cum poate”. Cît privește studiile de fezabilitate, de întocmirea planurilor de afaceri, în alte țări cu economie de piață consacrată există firme de consultanță sau birouri speciale. Românii nu au încă obișnuința creditului, de aceea îl evită. Este adevărat însă că și piața este încă instabilă. Oricum, cei interesați se pot adresa sucursalei Băncii Românești, dar atunci cînd linia de creditare va deveni operațională. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns