• declarațiile de avere ale primarului Sechelariu, ale celor doi viceprimari și a secretarului municipiului Bacău au fost făcute publice ieri pe pagina web a Consiliului Județean • secretarul municipiului Bacău, Dumitru Popa, recunoaște că deține o avere de cîteva miliarde de lei
Averile primarului Dumitru Sechelariu, ale viceprimarilor Dragoș Benea și Laurian Lucaș au fost făcute ieri publice pe pagina de internet a Consiliului Județean. După ce, timp de aproape o săptămînă, funcționarii consiliului au reușit să facă publice doar declarațiile consilierilor județeni și ale demnitarilor aflați la cîrma județului, pe pagina web au fost publicate ieri un șir lung de declarații. Sînt de acum cunoscute averile unor funcționari ce fac parte din aparatul propriu al Consiliului Județean Bacau: Direcția generală buget finanțe, Direcția generală urbanism, amenajarea teritoriului și lucrări publice, Direcția integrare europeană, dezvoltare comunicare, Direcția resurse umane, management, administrare, Direcția juridică și reglementări și Serviciul audit intern. Nici una dintre declarațiile funcționarilor care ocupă funcții de conducere sau care lucrează în cadrul acestora nu a scos la iveală cine știe ce averi surpinzătoare. Ca orice lefegiu cu slujbă, majoritatea lor au declarat că au o mașină, maxim două, și cel mult două apartamente. Mai interesante au fost declarațiile făcute de liderii administrației publice băcăuane, care au dovedit că un oraș european de talia Bacăului nu poate fi condus de un cine știe ce coate goale. La cei 29 de ani ai săi, viceprimarul Laurian Lucaș declară că nu este un om care se mulțumește cu puțin în viață și își dorește să acumuleze în timp mai mult decît are acum. Deocamdată, viceprimarul Lucaș are un apartament și un garaj în municipiul Bacău, un spațiu comercial pe care a recunoscut că îl are în proprietate, dar pe care nu l-a trecut în declarația de avere, și datorii mai mari de 10.000 de euro. Ceva mai înstărit pare a fi viceprimarul Dragoș Benea, care deține în proprietate un apartament, un garaj și un teren în intravilan în suprafață de 2.896 de metri pătrați. În plus, Dragoș Benea declară că este acționar majoritar la o societate comercială.
Cea mai așteptată declarație, cea a primarului Bacăului, nu a adus nimic în plus față de ceea ce omul de afaceri Dumitru Sechelariu a declarat în numeroase rînduri. Primarul Bacăului deține în proprietate 71.627 de metri pătrați de teren în intravilan și 6.917 metri pătrați de luciu de apă, dobîndiți în perioada 1999 – 2001, o casă de 885 de metri pătrați și un garaj de 93 de metri pătrați, dobîndite în anul 2000. Dumitru Sechelariu are bunuri care îi aduc venituri anuale mai mari de 10.000 de euro și are datorii mai mari de 10.000 de euro. Primarul Sechelariu pare să fi investit orice bănuț pe care l-a avut în bunzunar. Așa se face că, oricît ar părea de greu de crezut, nu are depozite bancare mai mari de 10.000 de euro. În timpul mandatului său, Dumitru Sechelariu a primit bunuri și servicii cu caracter gratuit a căror valoare depășește 300 de euro. „Sînt acționar principal (92%) la SC Selena Bacău și în proporție de 69% la SC Deșteptarea SA. Precizez că, la rîndul lor, aceste societăți au în portofoliu acțiuni la societăți precum General
Proiect sau Letea Bacău. De asemenea, autoturismele pe care le am în dotare sînt în proprietatea SC Selena SA”, mai menționează Dumitru Sechelariu în declarația sa de avere.
Dumitru Popa, cel mai înstărit secretar din județ
Dacă prezența acestor bunuri în declarația de avere a primarului Sechelariu era, oarecum, de așteptat, dat fiind faptul că este și om de afaceri, surprizătoare este averea pe care o deține secretarul municipiului Bacău. Dumitru Popa nu este asociat sau acționar la societăți comerciale, nu desfășoară activități cu scop lucrativ care produc un venit anual a căror valoare depășește 10.000 de euro și nici nu a primit, după cum declară, în calitatea pe care o are la Primăria Bacău, bunuri și servicii cu caracter gratuit a căror valoare depășește 300 de euro. Dumitru Popa deține, în schimb, din 2001, un spațiu comercial în suprafață de 80 de metri pătrați. Din veniturile obținute din activitatea desfășurată în acest spațiu comercial și din salariul de la primărie, secretarul Popa a reușit să își cumpere două mașini: o Dacie din 1979 și un Cielo din 1996, o casă de locuit în suprafață de 500 de metri pătrați, ce datează din anul 2002, și care are o valoare de impozitare de 2,5 miliarde de lei. El are și depozite bancare mai mari de 10.000 de euro. Dumitru Popa mai deține în proprietate aproape șase hectare de terenuri forestiere, agricole și altele, situate în intravilan. Primarul și secretarul Primăriei Bacău sînt cei mai bogați oameni aflați la condurerea municipalității.
Ilie Bîrzu , pînă acum în fruntea clasamentului celor mai bogați consilieri băcăuani
Dintre consilierii locali băcăuani, Constatin Antoniu, Dan Avram, Ovidiu Genaru Bibire și Ilie Bîrzu sînt singurii a căror avere a fost publicată pe site-ul Consiliului Județean. Avocatul Constatin Antoniu deține în proprietate, din 1978, un apartament cu o suprafață de 103 metri pătrați, o Dacia din 1990 și un Cielo din 1996. Constantin Antoniu nu are depozite mai mari de 10.000 de euro, în schimb are de înapoiat împrumuturi care depășesc această valoare. Consilierul Dan Avram are în intravilan un teren în spurafață de 532 de metri pătrați, un apartament de 61 de metri pătrați pe care îl deține în proprietate din 1991, un autoturism Dacia, iar în conturile sale se află depuse sume care depășesc 10.000 de euro. Averea scriitorului Ovidiu Genaru se rezumă la un Tico și un apartament de 71 de metri pătrați. Cel mai înstărit consilier băcăuan dintre cei patru a căror avere a fost dată pînă acum publicității pare a fi Ilie Bîrzu. Consilierul PSD deține în proprietate, din 2002 și 2003, aproape patru hectare de teren agricol, forestier și intravilan, trei apartamente, unul din 1991 și două din 2003, depozite bancare mai mari de 10.000 de euro, venituri anuale mai mari de 10.000 de euro obținute din alte activități, dar și obligații și creanțe care depășesc această sumă. Ilie Bîrzu este acționar sau asociat la una sau mai multe societăți comerciale (în declarația de avere nu se fac prea multe precizări în acest sens), iar bunurile și serviciile gratuite de care a beneficiat consilierul băcăuan în funcția pe care o deține depășesc suma de 300 de euro. La o scurtă privire pe declarația sa de avere ne putem da seama că lui Ilie Bîrzu nu i-a mers deloc rău în ultimii doi ani, perioadă în care a obținut cea mai mare parte a bunurilor pe care le are în proprietate. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns