Tranzacțiile imobiliare au făcut, în ultimul timp, suficient de multe victime și printre băcăuani, acestea fiind, de regulă, persoane singure și în vîrstă. Prin fals și înșelăciune, dar și cu complicitatea unor instituții publice, afaceriștii din domeniu își adjudecă pe prețuri derizorii sau chiar gratuit, apartamente și garsoniere pe care le înstrăinează rapid, la suprapreț, pentru a li se pierde urma. Întrebarea anchetei de astăzi: știți cum să vă apărați de astfel de escroci?
Costică Irimia, 46 de ani, pensionar: „Dacă aș dori să cumpăr sau să vînd un apartament sau o casă, cred că aș verifica legalitatea actelor, aș merge la un notar cu contractul care să fie ștampilat și parafat de el. Iar dacă ar fi vorba de o societate, aș verifica dacă este autorizată sau nu. Mai pe românește, aș căsca ochii de zece ori, ca să nu fiu înșelat”.
Teodor Cozma, 45 de ani, șomer: „Dacă ar fi vorba de o vînzare sau de o cumpărare de bunuri imobiliare, în primul rînd m-aș interesa ce firme sînt autorizate, ca să nu mă trezesc că fac tranzacții cu cine știe ce societate fantomă. Mai departe, ei știu ce au de făcut. Eu le plătesc comisionul, iar ei umblă să-mi legalizeze toate actele. E mult mai sigur așa”.
Elena Pruteanu, 53 de ani, pensionară: „Cred că cel mai bine ar fi ca persoana care vrea să facă astfel de tranzacții să meargă mai întîi la un notar, să ceară acolo tot felul de relații privind procedura și întocmirea actelor. În ce privește încasarea banilor, cel mai bine ar fi să se lucreze prin bancă. Nu trebuie să se încaseze banii în mînă sau mai ales în valută, pentru că aceștia pot fi falși și, astfel, te-ai înșelat”.
Maria Tătărășanu, 51 de ani, casnică: „Din cîte am auzit, totul trebuie făcut prin notariat și în prezența unui jurist, pentru că în țara noastră, din păcate, sînt foarte mulți escroci care înșeală lumea”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns