Singurele necunoscute în materie de privatizare a societăților cu probleme de pe raza municipiului Bacău au rămas la Carom Onești. Potrivit acordului încheiat cu fondul Monetar Internațional, statul român trebuia să privatizeze anumite „găuri negre” din economie sau, în caz contrar, acestea să fie lichidate. Termenul limită în această direcție este luna iunie, un preaviz foarte strîns. Pe „lista neagră” erau trecute și trei societăți din județul Bacău: Letea, Carom Onești și Chimcomplex Borzești. În cele din urmă, Letea a fost privatizată, cumpărător fiind consorțiul format din firma primarului Dumitru Sechelariu, Selena SRL și cea a omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition SRL Podu Turcului. Prețul obținut – 1,2 milioane de dolari, plus investiții de alte patru milioane de dolari – nu este deocamdată de discutat, în condițiile în care a existat un singur ofertant.
Apoi a venit rîndul Chimcomplex Borzești. Combinatul chimic de pe platformă are cea mai perfomantă instalație de obținere a sodei din sud-estul Europei, cunoscută sub numele de Soda M. Dar achiziționarea ei și prăbușirea, la un moment dat, a piețelor externe a produselor cloro-sodice a făcut ca societatea să intre într-un hățiș al datoriilor din care n-a ieșit nici acum. Din acest motiv, principalul acționar este acum Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, întrucît creditul pentru Soda M a fost luat de la Bancorex. Pentru combinat, au existat doi ofertanți, Bega Minerale Grup SA din Timișoara, a fraților Cristescu, și consorțiul format din firmele A 1 Impex Ploiești, Contactoare Buzău și Romferchim Buzău. În spatele societății ploieștene stă însă un cunoscut om de afaceri din Cluj-Napoca, Ștefan Vuza. De altfel, consorțiul său a fost selectat pentru negocieri de Autoritatea pentru Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului.
Singura firmă la care mai sînt semne de întrebare în privința privatizării este Carom Onești. Nici combinatul de cauciuc sintetic nu stă pe roze. Volumul datoriilor acumulate depășește 1.000 de miliarde de lei. Ceea ce este surpinzător este că firma nu a fost privatizată efectiv acum. Cînd Societatea de Investiții Financiare Moldova a vîndut pachetul de acțiuni pe care-l avea la Carom, acesta a fost cumpărat de firma VGB Oil. Mai tîrziu, s-a dovedit că omul de afaceri Ovidiu Tender este interesat și de această firmă. Dincolo de producerea cauciucului sintetic, pentru eventualii cumpărători pare mai interesantă o instalație de producere a carburanților, care a fost mai folosită decît restul combinatului. Rămîne de văzut însă dacă interesul se va păstra pînă la capăt. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns