• zece copii, bebeluși sau trecuți de vîrstă de un an, cresc de cîteva luni în Pediatrie, singurul adăpost în care au găsit milă și înțelegere • părăsiți de părinți în spital, copiii sînt îngrijiți din banii bolnavilor, în timp ce dosarele lor zac fără rezolvare pe masa reprezentanților Direcției de Protecție a Copilului
Au fost părăsiți fără resentimente de cei care le-au dat viață și de luni de zile așteaptă o rază de lumină în viața lor. Chiar dacă au văzut lumina zilei acum patru luni, un an, doi sau trei, cîțiva dintre copiii internați în acest moment în Pediatrie simt deja că pentru ei soarta este mai complicată. Politica actuală în domeniul protecției copilului susține sus și tare că pentru acești minori „Casa de copii nu e acasă!” și că soluția salvatoare pentru micuții abandonați rămîne tot familia. Practică însă demonstrează că sloganul este cinic în anumite situații. Niște părinți iresponsabili care au dovedit în mod repetat că se pot lepăda de copiii lor fără nici o remușcare nu pot fi păsuiți la nesfîrșit, doar pentru că orfelinatele trebuie desființate. Pasați între niște părinți care și-au pierdut urma și dosare care, ba nu sînt complete, ba nu sînt aprobate de Comisia de Protecție a Copilului, zece dintre acești micuți abandonați cresc de luni de zile în Pediatrie. Cel mai mic dintre ei are patru luni și a fost părăsit încă din Maternitate de o băcăuancă pe nume Daniela Costea de pe strada Stadionului nr. 23. Băiețelul nu este declarat și crește din hrana pe care o primește orice sugar bolnav. Pe lista copiilor abandonați în Pediatrie urmează apoi copii din cartierul Izvoare, Corbasca, Secuieni, Tamași și Negri. Sînt fetițe și băieți care au vîrste între un an și trei ani și state vechi în registrele secției. „Nu cred că-și poate imagina cineva că un copil abandonat stă la noi din decembrie anul trecut fără ca Protecția Copilului să găsească nici pînă acum o soluție. Cea mai veche locatară a noastră este Mădălina Mihai, de un an și jumătate. A fost internată la sfîrșitul anului trecut și abandonată de părinți care s-au făcut nevăzuți imediat cum au văzut-o pe patul de spital. Am dat zeci de telefoane la dispensar și am cerut informații de la alți vecini de-ai părinților. Așa am aflat că părinții sînt la muncă în străinătate, iar o bunică de-a Mădălinei crește deja alți doi frați de-ai fetiței și nu are posibilitatea să o mai crească și pe ea”, ne-a povestit asistenta Florentina David, de la serviciul de Externări. Cadrele medicale nu sînt supărate doar pentru că trebuie să se zbată singure ca să dea de urma părinților fugari, ci și pentru că dosarele copiilor abandonați nu primesc nici o rezolvare. „Copiii aceștia stau de luni de zile în spital, se îmbolnăvesc de tot felul de infecții intraspitalicești pentru că stau alături de copii bolnavi, iar dosarele lor intră la comisie săptămînal fără să se găsească o soluție”, mai spune asistenta David.
Pediatria de la Bacău a ajuns și leagănul copiilor din județele vecine. Printre cei zece micuți abandonați în secție se află și o fetiță în vîrstă de aproape doi ani al cărui domiciliu a fost declarat comuna Tifești din județul Vrancea. Nici pentru ea nu s-a luat măcar măsura de transfer în județul de baștină al părinților, motiv pentru care, din banii alocați bolnavilor mai este hrănită o gură de pripas. Cadrele medicale nu-și fac griji că la porția de mîncare zilnică a micuților bolnavi se mai adaugă și hrana copiilor părăsiți, dar se întreabă pînă la ce vîrstă aceștia vor fi uitați și de familie și de forurile în drept să le apere drepturile. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns