• 185 de asistenți, infirmiere, îngrijitoare și personal administrativ au rămas fără loc de muncă după diminuarea numărului de paturi din spitale • marea majoritate sînt persoane care pot ieși din cîmpul muncii la cerere
Scăderea numărului de paturi din spitalele băcăuane cu 543 de locuri a dus, cum era de așteptat, și la întocmirea listelor cu angajații care nu mai au loc în schema de personal. Potrivit calculelor făcute în fiecare secție de spital, dar și în aparatul administrativ al acelorași unități medicale, lista disponibilizaților conține 185 de persoane care vor rămîne fără servicii. Dintre acestea, doar 35 de angajați sînt cadre medii, restul fiind infirmiere, îngrijitoare, muncitori necalificați și personal TESA.
Cei mai mulți dintre asistenții medicali care au ieșit din schema de personal provin din spitalul comunal Podu Turcului. Nu mai puțin de 22 de cadre medii din acest spital au fost trecute pe lista disponibilizaților, iar alte 20 de persoane, cu aceeași pregătire, nu mai au loc de muncă în spitalul din Onești. La spitalul din Comănești, 12 asistente medicale sînt trecute pe lista concediaților, iar la Buhuși, o singură asistentă medicală a rămas fără loc de muncă. „Asistenta de la Buhuși va ieși, de fapt, la pensie pentru că are vîrsta necesară, iar majoritatea asistenților care ar urma să fie disponibilizați sînt pensionabili la cerere. La Onești, de exemplu, doar cinci asistente dintre cele care au rămas fără loc de muncă nu au vîrstă de pensionare, nici măcar la cerere, așa că încercăm să găsim pentru ele o soluție de redistribuire”, spune Aurel Crețu, președintele Sanitas.
Dacă asistentele pensionabile la cerere vor fi de acord să-și întrerupă activitatea, dar nu să iasă în șomaj, cei mai mulți dintre disponibilizații din spitale vor fi cei din rîndul personalului auxiliar. Singurele spitale din județ în care diminuarea paturilor nu a atras după sine disponibilizarea nici unui angajat sînt Spitalul Județean, TBC, spitalul din Moinești și cel din Tîrgu-Ocna. „Aici politica de Resurse Umane a fost una corectă și a avut în vedere în primul rînd asigurarea serviciilor medicale prin completarea schemei cu personal medical, nu cu infirmiere și îngrijitoare, ca în spitalele care acum se văd nevoite să facă disponibilizări. Se dovedește acum că aceste unități au făcut angajări în zona nemedicală, ori de cîte ori au primit ceva mai mulți bani la finanțare. Un buget bun nu trebuie să ducă la creșterea numărului de angajați și a salariilor, ci să finanțeze un serviciu medical mai bun pentru pacient”, este de părere Dan Stoica, director de Contractări al Casei de Asigurări de Sănătate.
La spitalul din Comănești, de exemplu, în timp ce un medic îngrijește în medie zece bolnavi internați, unei infirmiere și unei îngrijitoare îi reveneau înainte de disponibilizări cîte un singur pacient.
Ceea ce se întîmplă acum prin anumite spitale din județ este de neînțeles. Pînă acum, autoritățile locale și mai marii sistemului sanitar din județul nostru s-au bătut cu pumnul în piept că reducerea numărului de paturi nu va lăsa nici un om fără loc de muncă. Apoi s-a spus că se va trece la disponibilizări doar dacă Ministerul Sănătății va da un ordin în acest sens. Acum salariaților ajunși la vîrsta de pensionare li se spune că trebuie să iasă la pensie. Cu alte cuvinte, în final s-a întîmplat ce s-a bănuit inițial: diminuarea numărului de paturi a lăsat o grămadă de oameni fără loc de muncă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns