Alexia va fi adoptată
• procesul verbal de abandon care în noaptea de 15 martie 2002 nu a fost încheiat din cauza lipsei unui polițist a fost în sfîrșit completat • ca să poată fi adoptată, dosarul fetiței abandonate în tren trebuie să mai conțină însă o expertiză medico-legală și un certificat de naștere
De un an și două luni, micuța Alexia, o fetiță care în seara de 15 martie a anului trecut a fost abandonată în tren de mama ei, stă în Spitalul Județean Bacău. De peste un an, fetița botezată de cadrele medicale nu există în actele de Stare Civilă. Și asta, pentru că în blestemata noapte în care cea care i-a dat viață a lăsat-o pe drumuri, polițistul de serviciu nu a catadicsit să se deplaseze la Maternitate pentru ca, în prezența lui, femeia care găsise copilul să completeze un proces verbal. Responsabilitatea completării procesul verbal a fost pasată între medicii din Maternitate, Autoritatea Tutelară și Poliție și nu a apăsat conștiința nici unuia dintre aceștia timp de peste un an. Abia înainte de Paște, cînd „Ziarul de Bacău” a semnalat indolența în care se complac toți cei responsabili de soarta copilei, ceva a început să se miște. Bucata de hîrtie pe care în doar cîteva minute se putea scrie procesul-verbal care relata modul în care a fost abandonată fetița a fost completată, în sfîrșit.
Prea tîrziu însă pentru ca numeroasele familii care au dorit să o înfieze să poată să se înscrie pe lista adopțiilor. Au trecut deja două luni de cînd fetița a împlinit un an și, după această vîrstă, declararea nașterii unui copil se face numai prin hotărîre judecătorească. Cît de repede va avea un certificat de naștere rămîne de văzut, pentru că obținerea hotărîrii judecătorești înseamnă o nouă treaptă de birocrație și alt timp irosit. Înainte de asta, Alexia mai are nevoie și de o expertiză medicală. „Fetița este un copil găsit căruia nu îi este stabilită vîrsta. Bilețelul pe care l-a lăsat mama în scutecele ei și din care reiese că s-a născut în ziua de 13 martie 2002 nu este considerat o probă elocventă. Fetița trebuie supusă unei expertize medico-legale, pentru că doar așa se stabilește legal vîrsta aproximativă a unui nou-născut abandonat și nedeclarat. Chiar astăzi Alexia va fi văzută de medicul legist și va avea și actul de stabilire a vîrstei. De cînd a apărut în ziar faptul că Alexia poate părăsi spitalul pentru că este sănătoasă și merită să fie crescută de o familie care își dorește copii am fost sunați de oameni din toată țara care vor să o înfieze. În afara viceprimarului din județul Neamț ne-au căutat familii din Gorj, Teleorman, Arad”, ne-a spus dr. Aurelia Țaga, șefa secției de Recuperare Nutrițională din spitalul de Pediatrie.
După ce și certificatul medico-legal de constatare a vîrstei va fi atașat la multele documente din dosar, cazul fetiței va fi înaintat la Judecătorie pentru emiterea deciziei de înregistrare a identității. „În cazul în care dosarul pe care îl depunem la Judecătorie nu va mai necesita alte documente, el va fi preluat și discutat în regim de urgență, iar sentința definitivă va fi dată în aproximativ o lună”, ne-a declarat Romeo Busuioc, consilierul juridic al Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău.
Din momentul în care micuța Alexia va avea certificat de naștere și va dobîndi oficial identitate, ea va putea fi ocrotită de Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău. Pînă acum, reprezentanții acestei instituții, deși s-au implicat în rezolvarea cazului, nu au externat-o pe fetiță întrucît copilul nu exista din punct de vedere oficial. „Cea mai bună soluție de ocrotire pentru Alexia este adopția. Avem foarte multe cereri de adopție de la familiii din toate colțurile țării și, cu siguranță, nu va mai fi nevoie să o plasăm la o familie de asistenți maternali profesioniști. Pentru că fetița este acum ocrotită la noi în județ, prioritate la adopție vor avea familiile atestate pentru adopție din Bacău. Deja avem două familii, una din municipiul Bacău și una din Moinești, care așteaptă reglementarea situației juridice a fetiței și care doresc să o înfieze pe Alexia”, ne-a declarat Marilena Mocanu, șeful Serviciului Prevenire din Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău. Reprezentanții DGPC sînt optimiști și spun că, în cazul în care nu vor apărea alte probleme în ce privește situația juridică a fetiței, în cel mult o lună și jumătate, micuța Alexia se va putea bucura de căldura sufletească a unei familii. (Cezara DUȚĂ, Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns