Consiliul Local al Copiilor s-a întrunit, ieri, pentru prima dată în formulă aproape completă, cinci din cei 34 de consilieri absentînd încă de la prima ședință, care s-a consumat la Palatul Copiilor. O întîlnire care s-a sfîrșit cu desemnarea candidaților la funcția de primar și viceprimar, deținătorul acesteia urmînd să se aleagă astăzi, în cadrul primei ședințe publice a Consiliului Local al Copiilor. În cursă vor intra Diana Cimpoeșu (Școala „Mihail Sadoveanu”), Alexandru Darie (Școala „Ion Creangă”), Ana-Maria Aniței și Tudor Brăescu, ambii de la Școala „Al. I. Cuza”, desemnați prin votul deschis al celorlalți consilieri. Propunerile inițiale au desemnat șapte candidați la funcția de primar, dar Alexandru Bengalici (Școala „Nicu Enea”), Manuela Groza (Școala „Spiru Haret”) și Felicia Ghelbere (Școala „Al. I. Cuza”) au fost nevoiți să renunțe, după ce au primit doar cîte un singur vot. A impresionant însă faptul că toți cei trei consilieri proveniți de la fosta școală nr. 19 au intrat în finală. De altfel, ei nu au dorit să se despartă nici cînd a fost vorba de a opta pentru una din cele șase comisii de specialitate a Consiliului, „cuziștii” alegnîd comisia de arhitectură și urbanism. Alte patru comisii – sport – turism, jocuri și concursuri, cultură- învățămînt – mass-media, sănătate, mediu și probleme sociale – au fost completate fără probleme, doar comisia de servicii publice, economie și comerț fiind dorită de un singur consilier în persoana Anei Maria Drăgănuță (Colegiul Național „Ferdinand I”). Acesta va fi completată, însă, cu ceilalți cinci consilieri, care, ieri, au lipsit.
Altfel, promisiunile consilierilor aleși au fost cît se poate de „cuminți”, cei mai mulți gîndindu-se să ofere copiilor din Bacău piste de role sau biciclete, transport gratuit cu autobuzul ori să renoveze școlile. O poziție oarecum suprinzătoare, dacă ne gîndim că, în școli, nu au lispit momentele fierbinți, pînă în ultima zi de alegeri. De exemplu, cei trei candidați de la Școala nr. 9 nu s-au dat în lături să încerce să-și atragă bunăvoința colegilor oferindu-le mici sume de bani. Așa cum au văzut ei că se practică la politicienii „adevărați”. (Eduard CUCU)
Campania electorală a copiilor a costat aproape 20 de milioane de lei
• pentru alegerea consilierilor locali și a primarului, Betania a imprimat cîte 5.000 de buletine de vot și cărți de alegător, 2.000 de exemplare din ghidul alegătorului și 500 de foi de adeziune
Deși este o acțiune destinată copiilor, campania electorală pentru desemnarea Consiliului Local al copiilor, a viceprimarilor și primarului municipiului Bacău nu este deloc ieftină. Ca orice acțiune electorală, și cea care le dă dreptul micuților din oraș să-și exprime punctul de vedere și să pună pe tapet problemele acestei categorii de locuitori a necesitat sume importante. Fondurile pentru imprimarea tipizatelor au fost asigurate de Asociația Betania, care a susținut cele mai multe din cheltuielile pe care le-a presupus organizarea acțiunilor electorale. Pentu ca procesul de votare să se desfășoare în cele mai bune condiții, organizatorii au imprimat 5.000 de cărți de alegător și tot atîtea buletine de vot, 2.000 de exemplare din ghidul alegătoruluii și 500 de foi de adeziune. Costul total al acestor imprimate a depășit suma de 15 de milioane de lei, iar celelalte cheltuieli care au fost făcute pentru buna desfășurare a procesului electoral au ridicat costurile la aproate 20 de milioane de lei.
Organizată pentru prima dată în municipiul Bacău, acțiunea de desemnare a Consiliului Local al Copiilor și de alegere a viceprimarilor și primarului care să reprezinte drepturile copiilor a fost realizată după modelul proiectului Paltin al Asociației Master Forum din București. Scopul campaniilor de acest gen este participarea copiilor și tinerilor la decizia publică în problemele care îi privesc. „Ne-am implicat în finanțarea acestor acțiuni pentru că am considerat că este un proiect foarte bun, care reprezintă o lecție de exercițiu democratic prin care copiii din școli au posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere în legătură cu ceea ce li se întîmplă. În plus, este o acțiune realizată de tineri pentru tineri, care nu poate decît să-i ajute în viitor”, ne-a declarat Adrian Indeaș, vicepreședintele Asociației Betania. Acțiunea se va încheia astăzi, cînd va avea loc desemnarea primarului și viceprimarilor, iar consilierii se vor întîlni în prima ședință publică. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns