• paradisul în care trăiesc copiii instituționalizați în Complexul Poiana Florilor din Hemeiuși este rîvnit de toți locuitorii din zonă • atît colegii de școală, cît și oamenii care trec prin zonă și chiar dascălii se uită cu invidie la casele luxoase în care cresc minorii părăsiți de familie • deși pare incredibil, copiii din sat spun chiar că își doresc să se mute în căsuțele din complex, chiar dacă acest lucru înseamnă să se despartă de părinți
Construirea, în urmă cu trei ani, a Complexului Poiana Florilor din Hemeiuși a atras atenția localnicilor încă de la turnarea fundației. Împrejmuirea terenului devenit proprietate și pe care se deschisese șantierul a fost un prim semn de bogăție a noilor proprietari, iar lucrurile aveau să devină și mai evidente în momentul în care construcția noilor clădiri se apropia de sfîrșit. Casele impozante cu două nivele au atras imediat atenția țăranilor din Hemeiuși, care deveniseră foarte curioși să știe cine este atît de bogat să-și facă într-o singură curte atîtea vile. Nici cînd au aflat că în zonă va fi deschis un centru de plasament pentru copiii părăsiți de părinți localnicii nu au renunțat la curiozitățile care-i măcinau.
Deschiderea Complexului Poiana Florilor a reprezentat un moment foarte important pentru comunitatea locală din Hemeiuși, întrucît era pentru prima dată cînd o organizație neguvernamentală – Child Development Trust din Olanda – își îndrepta atenția spre localitatea situată în imediata vecinătate a municipiului Bacău. Încă înainte ca cineva din sat să treacă pragul căsuțelor din complex, în sat se vorbea despre „orfanii bogați”, sintagma fiind folosită de adulții care conștientizau că nivelul lor de trai este foarte scăzut în comparație cu bunăstarea etalată fără nici o vină de micuții instituționalizați.
Casele din Complexul Poiana Florilor au două nivele, la parter se găsesc grupuri sanitare dotate ultramodern, bucătărie și living, iar la etaj sînt cîte patru dormitoare care au capacitate de două locuri fiecare. Televizoarele, calculatoarele, aparatele video, mașinile de spălat automate, cuptoarele cu microunde sau mixerele sînt aparate electrocasnice care nu lipsesc din dotarea caselor în care cresc copiii părăsiți. În afară de pătuțurile mici și frumoase, lenjeriile decorate cu maimuțoi și tot timpul curate, de dulăpioarele frumos aranjate, de canapelele luxoase sau fotoliile imense și de hăinuțele moderne, copiii din centrul Poiana Florilor au jucării de toate felurile, mese de tenis, biciclete, role și multe alte lucruri normale într-o familie obiștnuită, dar inaccesibile pentru familiile sărace. Recent, în incinta complexului au fost amenajate și trei piscine în aer liber în care copiii se pot juca în timpul liber sau răcori în zilele foarte călduroase.
Bineînțeles că toate aceste dotări au fost observate și de copiii din sat, colegii de școală ai micuților internați în complex și, așa cum se întîmplă în cazul copiilor, dar nu numai, sentimentul de invidie și-a făcut loc în inima lor. „Am fost de mai multe ori la centru și mi-a plăcut foarte mult acolo. Este foarte curat, totul este nou, iar mîncarea este foarte bună. Profesorii ne-au întrebat la școală dacă cineva dintre noi are acasă condițiile de acolo și toți copiii au răspuns că nu. Chiar domnii profesori au recunoscut că nici ei nu au acasă condițiile pe care le au copiii din centru”, ne-a declarat o elevă din clasa a opta care vizitase în mai multe rînduri Complexul Poiana Florilor. Sentimentul de sărăcie în care trăiesc acasă copiii din Hemeiuși este atît de puternic, încît unii dintre ei și-ar dori chiar să fie orfani și să stea în complexul luxos din Hemeiuși. Asta chiar dacă ar fi nevoiți să se despartă de cei care le-au dat viață. „Aș vrea să plec de acasă și să stau acolo. Nu mi-ar părea rău, pentru că totul este foarte frumos acolo. Copiii au biciclete și role și tot felul de jucării, iar televizoarele și calculatoarele sînt în fiecare casă. Părinții să vină din cînd în cînd să mă vadă”, ne-a declarat Manuela Popescu, elevă în clasa a opta la școala din Lilieci.
De cealaltă parte, în timp ce copiii cu familii tînjesc după condițiile din centrul din Hemeiuși, cei 25 de micuți care sînt internați acolo ar face orice ca să se bucure de căldura sufletească a unei familii. O mică parte din ei ar fi chiar dispuși să renunțe la bunăstarea dată de finanțarea generoasă a Asociației Child Development Trust.
Cît privește atitudinea oarecum ostilă a unora dintre locuitorii din Hemeiuși, invidioși pe bogăția materială a copiilor din centru, conducerea Complexului Poiana Florilor a încercat încă de la înființare crearea unei legături între comunitate și instituție. Porțile centrului de plasament familial au fost deschise de fiecare dată pentru colegii de școală ai copiilor din centru, micuții din sat putînd veni oricînd să se uite la televizor, să se joace la calculator, să se plimbe cu bicicletele sau rolele. În plus, atunci cînd a fost cazul, copiii din sat au rămas să ia masa de prînz în complex. „Copiii din centru sînt în continuare considerați de oamenii din sat «bogații». Este o atitudine injustă, împotriva căreia nu avem cum să luptăm, pentru că sătenii nu văd că dincolo de paradisul în care acești copii trăiesc se ascunde un mare gol: lipsa părinților”, ne-a declarat Gabriela Radley, șeful Complexului Poiana Florilor din Hemeiuși.
În condițiile în care peste tot în țară copiii părăsiți de părinți au fost transformați în subiect de milă națională și internațională, cazul orfanilor din Hemeiuși reprezintă un unicat. Cauza acestei atitudini incredibile o reprezintă sărăcia lucie în care trăiesc majoritatea familiilor din mediul rural, dar chiar și de la orașe. Nu este exclus ca, în condițiile în care nivelul de trai va continua să scadă în același ritm rapid, copiii din familii sau chiar părinții să solicite în masă instituționalizarea copiilor în centre în care au siguranța că au ce mînca. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns