Admiterea la licee și școli de arte și meserii se va derula, în mare parte, la fel ca anul trecut. Principalele noutăți țin de modul de intrare la clasele cu predare bilingvă a unei limbi străine, de repartizare a candidaților de etnie rromă și apariția unor specializări și chiar unități de învățămînt la capitolul „școli de arte și meserii”.
Admiterea la clasele cu predare bilingvă se va face tot pe baza unui test de limbă, dar acesta nu va mai fi evaluat cu admis sau respins, ci cu note, care vor fi trecute pe fișa de înscriere a fiecărui candidat de către secretarele liceului la care se susțin testele în cauză. Dacă nota obținută de un candidat la proba de limbă străină este mai mică de 6,00, concurentul respectiv se consideră respins. În plus, nu orice liceu care are în ofertă locuri la clase cu predare bilingvă va organiza, automat, și testele de verificare, ci acestea se vor desfășura doar în centrele stabilite în acest sens de către ISJ. Toți candidații de la clasele cu predare bilingvă își vor completa, în perioada 2-3 iulie 2003, indiferent de rezultatul testului de limbă străină, fișa de înscriere cu opțiuni pentru a participa la repartizarea computerizată, nota de la testul în cauză neintrînd în calculul mediei de admitere. Astfel, aceștia vor putea fi repartizați la orice liceu cu clase bilingve din județ. Amintim că, pînă acum, absolvenții de gimnaziu care se înscriau la testul de limbă organizat de un liceu sau altul concurau doar pentru locurile puse la bătaie de unitatea respectivă, aceștia nemaiavînd posibilitatea să opteze pentru clasa cu predare bilingvă a unui alt liceu.
A doua noutate a admiterii la liceu și școli de arte și meserii de anul acesta se referă la modul de repartizare a elevilor de etnie rromă. Aceștia vor fi repartizați în în perioada 26 – 28 iunie pe locurile speciale rezervate pentru ei, pe baza listei nominale întocmită de către Partida Rromilor. În cazul județului Bacău, rromii au rezervate la liceu 46 de locuri și 145 la școilile de arte și meserii. Tot ca o noutate a admiterii de anul acesta poate fi trecută și oficializarea celei de-a doua etape a primei sesiuni a admiterii. Ceea ce înseamnă că, practic, absolvenții de gimnaziu rămași nerepartizați după țintarul din 10 iulie vor putea completa o nouă serie de fișe de înscriere pentru a fi repartizați pe locurile rămase neocupate. Cea de-a doua repartizare computerizată va avea loc pe 15 iulie. Dacă punem la socoteală și cea de-a doua sesiune de admitere din septembrie, rezultă că absolvenții de gimnaziu vor avea la dispoziție nu mai puțin de trei șanse pentru a ocupa un loc într-un liceu sau o școală de artă și meserii.
Altfel, admiterea la licee și școli de arte și meserii se va derula în mod identic ca anul trecut. În perioada 16 – 24 iunie va avea loc examenul de capacitate, media obținută în urma acestuia avînd o pondere de 75% în calculul mediei de admitere, care se obține împărțind la patru suma dintre triplul mediei obținută la examenul de capacitate și media generală a anilor de gimnaziu. În zilele de 28 și 29 iunie, elevii de clasa a VIII-a, împreună cu părinții și asistați de diriginți, vor completa fișele de înscriere cu propriile opțiuni, pe fișele de înscriere urmînd a fi trecute doar codurile alocate fiecărei unități de învățămînt și specializări de către Comisia județeană de examen. Informațiile din fișele de înscriere vor fi introduse în baza de date a centrelor de înscriere în perioada 30 iunie – 2 iulie.
Înscrierea candidaților la liceele cu clase cu predare bilingvă și la liceele vocaționale (pedagogice, de artă, sportive, teologice și militare), specializări la care se organizează probe de aptitudini, se va face în zilelel de 26 și 27 iunie, pe baza fișelor de înscriere necompletate cu opțiuni, pe care elevii de clasa a VIII-a urmează să le primească pe 25 iunie. Probele de aptitudini și cele de limbă se vor desfășura în perioada 28 – 30 iunie, pentru ca rezultatele acestora să se afișeze o zi mai tîrziu. În zilele de 2 și 3 iulie, candidații declarați respinși la liceele vocaționale și toți candidații de la clasele cu predare bilingvă își vor completa fișele de înscriere cu opțiuni pentru a putea fi repartizați prin sistemul computerizat. Amintim că la școlile de arte și meserii se poate înscrie orice absolvent de gimnaziu, cu sau fără certificat de capacitate.
Lasă un răspuns