Mai multe sesizări primite la redacție în ultimele zile ne-au sugerat tema anchetei noastre de astăzi: relația funcționar public – cetățean. Cît de receptiv este primul față de solicitantul de relații și servicii, în speță contribuabilul. Cei aflați de această dată în culpă sînt salariații de la Primărie, Electrica, Administrația Financiară, transportul în comun ș.a. Întrebarea zilei: care credeți că sînt motivele pentru care acești funcționari adoptă atitudini de sfidare și superioritate față de solicitanți și ce măsuri ar trebui luate împotriva lor?
Florin Hurdubei, 38 de ani, electronist: „Pe mine cel mai mult mă deranjează că se stă mult la cozi. Nu înțeleg de ce s-au mai făcut sistemele astea computerizate, că tot la fel de mult timp pierdem. Într-adevăr, o parte dintre funcționarii publici nu se comportă tocmai normal. Nu știu ce măsuri trebuiesc luate, poate o avertizare”.
Maria Flenchea, 45 de ani, muncitor: „Cred că ar trebui să fie mult mai atenți cu contribuabilii, dar și mult mai rapizi, ca să nu mai stăm atît de mult timp pe la cozi. Ei nu se gîndesc că mănîncă o bucată de pîine datorită nouă. Să fie mai tineri și mai responsabili”.
Horia Popescu, 58 de ani, profesor: „Funcționarii publici se manifestă în funcție de sistemul politic. Răul nu trebuie căutat la ei, ci în altă parte. O politică corectă, modernă la nivel european nu se face așa. M-am întîlnit și eu cu fel de fel de situații, am fost amînat și purtat pe drumuri. Aici este vorba de o schimbare a mentalității. De fapt, cam asta trebuie făcut. Nu trebuie să-i împingă nimeni de la spate. Noua generație care vine din urmă ar trebui să facă niște cursuri de vreo șase luni, în care să învețe, printre altele, și cum să se comporte. Cam asta este singura soluție. Nu ai cum să educi un om care a fost crescut și educat într-un sistem comunist”.
V.D., 35 de ani, inginer: „Puținele ocazii în care am avut de-a face cu acești funcționari publici și tratamentul de care am avut parte a fost ceva ca de la Împărat la un mic vierme de pe stradă. În general, caut să am cît mai puțin de-a face cu ei. Anumite instituții se comportă ca stat în stat și nu mai vreau să dau nume. Singura măsură sau soluție ar fi eliminarea mecanismului birocratic și simplificarea legilor”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns