• „Pianistul” nu a atras în sală mai mult de cinci băcăuani la o proiecție • din cele 21 de spectacole care ar fi trebuit să se proiecteze, doar șapte au putut avea loc, restul fiind anulate pentru că în sală nu era nici un spectator
Trei premii Oscar, șapte premii Cesar și Palme D’Or la Festivalul de la Cannes și un regizor celebru – Roman Polanski – sînt principalele repere ale unui film la care administratorii cinematografului Orizont din Bacău se așteptau să aibă încasări record. Publicitatea de care s-a bucurat filmul „Pianistul” în ultima perioadă, culminînd cu Gala Premiilor Oscar, dar și intensa mediatizare din România, venită ca rezultat a prezenței regizorului Roman Polanski în țara noastră, pentru lansarea filmului, ar fi îndreptățit orice organizator să-și facă iluzii. Că lucrurile nu aveau să se întîmple așa au dovedit-o încasările din prima zi în care pelicula a rulat pe ecranul mare al cinematografului Orizont: în sală nu s-au aflat mai mult de șapte spectatori la nici unul dintre cele trei spectacole programate în prima zi. Încasările nu au fost mai mari la nici unul dintre spectacolele programate în zilele următoare. „Cînd am avut 10 – 15 spectatori în sală a fost foarte bine. Situațiile acestea au fost, însă, rare, pentru că din cele 21 de proiecții care au fost programate, doar șapte au fost, în final, realizate. Restul spectacolelor au fost anulate pentru că în sală nu era nici un spectator, iar cheltuielile erau nejustificate”, ne-a declarat Irina Prisecaru, casier la Cinematograful Orizont.
Reprezentanții cinematografului băcăuan spun că acuzațiile referitoare la mizerie și prezența șobolanilor în sală, care se aduceau înainte instituției, nu mai sînt valabile, iar costul biletului – 25.000 de lei – este accesibil pentru toată lumea. „Am făcut curățenie, sala se prezintă în cele mai bune condiții, iar afară e cald, nu se mai pune problema frigului. Oamenii nu mai sînt interesați de cultură, iar tinerii preferă să stea prin baruri, să bea sau să joace biliard”, a continuat casiera.
Filmul „Pianistul” se bazează pe memoriile pianistului Wladislaw Szpilman. Ele cuprind o perioadă istorică marcată de mari convulsii istorice petrecute în mai toată Europa: 1939-1945, cînd nazismul făcea ravagi. Ca și Polanski (în copilărie), “pianistul” adevărat scapă ca prin minune de lagărul de concentrare și de moartea prin gazare. Rolul principal al filmului este interpretat de Adrien Brody, care în acest an a fost distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Filmul a mai obținut Oscar pentru regie – Roman Polanski – și scenariu – Ronald Harwood. Aceste argumente sau o parte din criticile care spuneau că filmul lui Polanski este mai bun decît cel al lui Steven Spielberg, Lista lui Schindler, nu i-au convins, însă, pe spectatorii băcăuani. Spectacolele care au fost programate pentru joi au fost integral anulate, în locul filmului distins fiind programat filmul „Ora de vîrf II”, cu Jackie Chan, lcare, a fiecare proiecție, a avut cel puțin 20 de spectatori în sală. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns