• efectivul de animale a crescut în 2002 față de 2000, dar a scăzut dramatic din 2002 încoace
Zootehnia și industria alimentară mai au doar patru ani la dispoziție să se pregătească de competiția cu produsele din Uniunea Europeană. După o lungă perioadă de cădere, autoritățile se pot lăuda cu mici progrese, reușindu-se stoparea declinului efectivelor de animale și un început de redresare. Ghiță Burlui, director la Direcția Generală pentru Agricultură și Industrie Alimentară (DGAIA), afirmă că, în termeni concreți, în 2002, comparativ cu anul 2000, efectivele au fost mai mari la principalele specii de interes economic: taurine (^0,5 la sută), porci (^6,5 la sută), ovine (3,9 la sută) și păsări (2,3 la sută). Pentru aceste creșteri, statul a investit, prin prime și subvenții, peste 109 miliarde de lei numai în județul Bacău, bani din care 79 de miliarde au fost folosiți pentru carne, peste patru miliarde de lei, pentru lapte predat la unități de procesare, și aproape 13 miliarde de lei, pentru utilaje și instalații în agricultură. Ghiță Burlui arată că producția de masă verde oferită de pajiștile naturale existente (128.000 de hectare, aproape 40 la sută din suprafața agricolă a județului) este insuficientă, din cauză că „nu s-au efectuat lucrări de îmbunătățire de pe aceste suprafețe naturale”.
Deși autoritățile raportează o creștere a efectivelor de animale în 2002 față de anul 2000, datele statistice arată un declin în acest an față de anul trecut, ceea ce înseamnă că lucrurile se înrăutățesc, în ciuda banilor pompați sub divesre forme în acest sector. Astfel, dacă în februarie 2002, în județ erau 105.077 capete de bovine, numărul acestora este acum mai mic cu peste 4.000. În aceeași perioadă, a scăzut cu aproape 5.700 numărul de ovine și caprine, care ajungeau anul trecut la peste 238.000. De asemenea, în februarie 2002, în sectorul mixt și privat erau 3,4 milioane de capete, iar numărul acestora a scăzut cu 33.000 în numai un an. Singurul capitol pozitiv este al porcinelor, al căror număr a crescut cu mai bine de 4.100 de capete, fiind acum mai mare de 167.000.
Cea mai importantă cauză a scăderii masive a efectivelor de animale este importul de carne prin zonele defavorizate, susțin specialiștii din agricultură.
Unul dintre cei mai înverșunați critici ai scutirii de taxe vamale pentru carnea importată este Gheorghe Antochi, președintele Agricolei Internațional. El a afirmat în nenumărate rînduri că producătorii autohtoni sînt concurați neloial în acest fel. Săptămîna trecută, Antochi a anunțat că politica taxelor vamale zero și evaziunea fiscală îl obligă să lichideze efectivul de porci de la Suinprod, una dintre societățile Agricolei.
Problema taxelor vamale zero la importurile prin zonele defavorizate nu este nouă, iar premierul Adrian Năstase chiar a anunțat la un moment dat că va fi eliminată această facilitate, dar a renunțat. Motivația oficială a fost că, dacă s-ar renunța la aceste importuri, producătorii autohtoni ar putea ridica prețul cărnii și produselor din carne după bunul plac. Răspunsul marilor producători români a fost că prețurile sînt dictate doar de piață și de puterea de cumpărare a populației, ceea ce ar exclude abuzurile. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns