• fondurile pentru medicamente repartizate de la centru județului nostru au scăzut de la 15 la 11 miliarde de lei lunar • peste 10.000 de bolnavi nu și-au primit luna trecută rețetele compensate și gratuite, deoarece atunci cînd au avut ei nevoie de tratament, farmaciile nu mai aveau bani
Șefii sistemului sanitar își bat joc de sănătatea noastră. Numai astfel poate fi catalogată o măsură luată de la București, care a rupt din bugetul alocat județului nostru pentru medicamente cîteva miliarde de lei. Ca și cum banii nu erau puțini, acum vor fi și mai puțini, iar cei care vor suferi sînt cetățenii, care vor trebui să plătească ca să se trateze.
Dacă la începutul acestui an, porția lunară de bani repartizată farmaciilor din județ era de 15 miliarde de lei, din aprilie, același fond s-a micșorat la 11 miliarde. Dintr-un singur condei, reprezentanții Casei Naționale de Sănătate au restras din banii alocați județului Bacău 40 de miliarde de lei din contul medicamentelor compensate și gratuite. Motivul l-a constituit realizarea unui fond de rezervă. La ce va ajuta acel fond nu se știe, dar este cert că tot mai puțini bolnavi vor primi medicamentele scrise pe rețetele compensate și gratuite. Adică va fi și mai rău decît pînă acum, deși știm că și înainte au existat mii de oameni cărora li s-au oprit bani pentru sănătate, dar cînd au ajuns la farmacie cu rețetele gratuite sau compensate de la medicii de familie au fost nevoiți să plătească.
„Între timp au fost schimbate și listele de medicamente compensate și gratuite. S-au modificat și valorile pe care le decontează asigurările, fiind aplicate la prețul de pe raft, nu la cel al substanței active. Asta nu rezolvă cu nimic criza, atîta vreme cît fondurile alocate scad. Chiar dacă modificările din lista de compensate a mai ajutat cîteva sute de bolnavi din județ să prindă o rețetă, esența problemei a rămas aceeași”, este de părere farmacista Loredana Toma. Că modificările nu au adus schimbări în bine recunosc și reprezentanții Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS). „Modificarea legată de faptul că bolnavii cronici au dreptul la o singură rețetă pe lună își va arăta efectele pozitive abia peste cîteva luni. Atunci se va constata o reducere a costurilor tratamentelor lor, pentru că bolnavilor nou despitați li se recomandă medicamentele din prima linie, care sînt mai ieftine, spre deosebire de bolnavii vechi care au intrat deja pe medicația complexă, care este mai scumpă. În acest moment, numărul bolnavilor cronici vechi este mult mai mare decît cel al noilor depistați și, astfel, sumele consumate de ei se mențin mari”, ne-a declarat doctorița Ileana Tudoran, medicul șef al CJAS. Ea a explicat că în primul trimestru, atunci cînd plafonul lunar la medicamente era de 15 miliarde de lei, aproximativ 42.000 de pacienți care aveau 60.000 de rețete beneficiau de tratament. În luna mai, diminuarea fondului a dus la scăderea numărului de bolnavi cu rețete compensate și gratuite la 32.000. Adică cel puțin 10.000 de băcăuani bolnavi au rămas luna trecută cu rețetele compensate și gratuite neonorate. Cei care au avut bani și le-au cumpărat, ceilalți însă nu s-au mai tratat.
Ca cele 11 miliarde de lei alocate lunar să ajungă tuturor bolnavilor din județ ar trebui ca fiecare rețetă să valoreze doar 350.000 de lei. Suma reieșită din calcule este infinit mai mică decît cea reală. Tratamentul unui bolnav care a suferit un transplant renal, de exemplu, se apropie de 40 de milioane de lei pe lună, iar al unuia cu o boală psihică ajunge la cinci milioane de lei. Este clar că cele 11 miliarde de lei nu ajung decît pentru o parte dintre bolnavi.
În august, cele 40 de miliarde de lei retrase de București din fondul pentru medicamente vor fi returnate Bacăului. Abia atunci bolnavii care au rămas pe dinanfară cu rețetele compensate și gratuite mai au o șansă să-și înceapă tratamentul. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns