• administratorii asociațiilor, sprijiniți de furinizori, trebuie să inventarieze, pînă în toamnă, suprafețele echivalent termice din apartamente, în funcție de care va fi achitată căldura în iarna viitoare • deși afectează direct buzunarele locatarilor pe care îi deservesc, asociațiile sînt foarte puțin interesate de acest subiect • termenul de inventariere este pînă în septembrie, dar pînă acum nici o asociație nu a început recensămîntul
Obligativitatea de a realiza recensămîntul elemenților de calorifer a dat peste cap micul univers static al administratorilor asociațiilor de locatari și proprietari din municipiul Bacău. Normele metodologice de funcționare a asociațiilor de locatari stipulează că, în următorul sezon rece, căldura furnizată locatarilor racordați la sistemul public de termoficare va fi calculată în funcție de suprafața echivalet termică, și nu de suprafața utilă, cum se întîmpla pînă acum. Sarcina impusă administratorilor de normele de funcționare a asociațiilor era zilele o trecută necunoscută pentru o bună parte dintre șefii asociațiilor. „Dacă va fi nevoie, o să trimitem un reprezentant din Comitet să meargă prin apartamente să verifice numărul de elemenți”, ne-a declarat administratorul Asociației 119 din Bacău.
La fel de dezinteresați ca și pînă acum în legătură cu noutățile legislative care fac referire la domeniul lor de activitate, administratorii nu știau nici măcar la o lună după publicarea actului legislativ în Monitorul Oficial și în presă care sînt sarcinile concrete care le revin. „Deocamdată, nu am primit nici o înștiințare că ar trebui să mergem prin casele oamenilor să numărăm elemenții. Așteptăm să vedem ce va face CET-ul”, spune administratorul Asociției 19.
Conform prevederilor din Hotărîrea de Guvern 400/2003, obligativitatea numărătorii elemenților revine asociațiilor de proprietari, care trebuie să stabilească „suprafața echivalent termică a tuturor corpurilor de încălzire aparținînd fiecărui apartament”, pentru a putea calcula în iarnă întreținerea. Legea spune că, în acest demers, asociațiile ar trebui sprijinite de firmele furnizoare de agent termic, care ar trebui să le pună la dispoziție date tehnice cu privire la suprafața radiantă a fiecărui element de calorifer. Nici această prevedere nu a fost înțeleasă în sensul real de administratorii asociațiilor. „Stăm să ne gîndim dacă CET-ul are vreun drept să se amestece în acest proces de numărare a elemenților de calorifer. O să mergem în apartamente să verificăm elemenții mai încolo, pentru că acum e vară, iar foartă multă lume este plecată în concedii sau la țară. Și oricum, acum avem alte priorități, pentru că ne ocupăm de montarea apometrelor”, ne-a declarat Cristina Inti, administratorul Asociației 25 din Bacău.
Propunerea realizării recensămîntului apartamentelor rămase racordate la sistemul centralizat de încălzire a fost înaintată de CET încă înainte de apariția actului legislativ, iar administratorii au refuzat atunci categoric să realizeze o astfel de bază de date, invocînd lipsa timpului. „Vom oferi consultanță asociațiilor cu care noi colaborăm, pentru a realiza acea inventariere a apartamentelor. Nu vom putea, însă, detașa mai mult de 15 oameni pentru a realiza recensămîntul la toate cele aprape 140 de asociații cu care noi colaborăm. În schimb, le vom oferi date referitoare la caloriferle existente pe piață și consultanță, de fiecare dată cînd cineva va apela la specialiștii noștri”, a spus Vasile Drăgușanu, directorul CET SA Bacău. Disponibilitatea de a oferi ajutor reprezentanților asociațiilor de locatari a fost arătată și de specialiștii de la Termloc SA Bacău. „Vom face un program astfel încît să putem acorda sprijin tuturor asociațiilor”, ne-a declarat Viorel Comănescu, directorul tehnic al Termloc SA Bacău.
Realizarea inventarierii elemenților de calorifer este o procedură foarte importantă, care va influența direct buzunarele băcăuanilor rămași racordați la sistemul de termoficare al orașului. O parte dintre proprietari și-au schimbat caloriferele sau au pus mai mulți elemenți pe cele deja existente, iar în prezent plătesc la fel ca și vecinii care nu au făcut nici un fel de îmbunătățiri. În plus, nu este exclus ca unii locatari să nu plătească mai mult la încălzire pentru că bazele de date ale furnizorilor nu coincid cu cele ale asociațiilor care repartizează costurile. Reprezentanții CET au averrtizat încă din toamnă că este foarte posibil ca o parte dintre proprietarii care și-au montat centrale termice să fi rămas în baza de date a furnizrilor, iar la asociație să fi fost scoși din evidență. În aceste condiții, furnizorii iau calcul suprafața la repartizarea pe asociații a gigacaloriilor consumate, iar asociațiile sînt obligare să calculeze suma facturată la un număr mai mic de locatari, de unde și un cost mai mare pentru metrul pătrat. Realizarea acestui recensămînt al caloriferelor nu face altceva decît să uniformizeze bazele de cacul ale celor două părți implicate. De datele care vor fi strînse în teren va depinde, în iernile care urmează, contravaloarea utilităților termice pe care băcăuanii le vor consuma. Termenul limită pînă la care aceste date trebuie strînse din teren este luna septembrie. Din cîte se pare, cei mai puțin conștienți de importanța acestui recensămînt sînt administratorii asociațiilor de locarari, adică tocmai cei care sînt plătiți de locatari pentru a le rezolva problemele. Modul lor de a reacționa este cu atît mai greu de înțeles cu cît ei reprezintă interesele a aproape 40 de mii de proprietari de apartamente. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns