Pomenirea Sfîntului Tihon, făcătorul de minuni, episcopul Amathundei (sec. IV)
Sfîntul Tihon era originar din Amathunda, oraș din insula Cipru, născut din părinți binecredincioși și iubitori de Hristos. Încă din tinerețe, Tihon a fost făgăduit lui Dumnezeu, prin viața și comportamentul său față de semeni. Astfel, deși era pus de tatăl său să vîndă pîine, Tihon dădea totul la săraci fără să ceară nimic în schimb. Cînd a auzit toate acestea, părintele său s-a necăjit și l-a mustrat, însă Tihon i-a răspuns cu multă înțelepciune spunîndu-i că totul a fost împrumutat lui Dumnezeu. Mai tîrziu, pentru curățenia vieții lui, Tihon a fost sfințit diacon, de către episcopul Memnom, iar cînd acesta s-a mutat către Domnul, Tihon a fost ridicat, prin alegere, la scaunul de episcop.
Trăind mulți ani, Sfîntul Tihon a cîrmuit Biserica cea încredințată lui, făcînd multe minuni în viață și după moartea sa, căci a iubit săracii și s-a străduit pentru folosul oamenilor.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfîntului Francisc Regis
Sfîntul Francisc s-a născut într-un sătuleț la poalele Pirineilor, în ziua de 31 ianuarie 1597. L-a vîrsta de 19 ani a intrat în colegiul iezuiților din Toulouse, unde s-a hotărît să devină preot. La 15 iunie 1631 a celebrat prima Sfîntă Liturghie. A fost trimis în orașul Montpellier, orașul clinicilor și al facultăților, în care calvinii angajau discuții savante și furtunoase cu preoții și credincioșii catolici. Sfîntul Francisc cunoștea personal pe săracii, bolnavii și deținuții din Montpellier, le scutura paturile și nu se rușina să cerșească pentru ajutorul lor. Astfel de purtare a readus în sînul Bisericii catolice pe mulți calvini. Dar sănătatea lui s-a măcinat din zi în zi: drumurile, privegherile, ceasurile îndelungate petrecute în scaunul de spovadă, mortificările aspre ce și le impunea i-au consumat puterile. S-a stins din viață la doar 43 de ani. În anul 1737 a fost declarat sfînt și, mai apoi, în 1939, „patron al misiunilor populare pe pămîntul Franței”. (C.Gh.)
Lasă un răspuns