Brînză închegată cu acid clorhidric industrial
• patronul fabricii de lapte din Ardeoani cumpăra tone de acid clorhidric industrial de la Chimcomplex Borzești • el folosea această substanță în loc de cheag pentru brînză • DSV a înaintat plîngere penală împotriva patronului din Ardeoani
Enache Lioliu, patronul societății Tosten din Ardeoani, unde funcționează o fabrică de lapte, s-a ales cu dosar penal înaintat de Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Bacău. Lioliu este acuzat de falsificare de produse și folosirea de substanțe neautorizate în industria alimentară.
Patronul fabricii de lapte a intrat în atenția inspectorilor DSV după ce în mîinile acestora au ajuns facturi de acid clorhidric tehnic sau industrial pe numele societății Tosten sau chiar ca persoană particulară pe numele Lioliu sau Enache. Practic, Lioliu cumpăra acid clorhidric industrial sau tehnic, pe care îl folosea la închegat laptele din care făcea brînză, telemea sau cașcaval. El distribuia brînza astfel obținută la magazinele din zonă, dar și la cîteva cantine: cea a săracilor de la Moinești și cea a petrolului, de la Zemeș. „Cumpăra tone de acid clorhidric de la Combinatul petrochimic Borzești, pe care le folosea în procesul de producție al brînzei. Numai din cele patru facturi pe care le-am atașat la dosar reise că a cumpărat jumătate de tonă de acid clorhidric industrial. De altfel, patronul societății Tosten nu este pentru prima dată în atenția noastră, el fiind amendat în trecut pentru nerespectarea normelor de igienă. Ba, mai mult, cu ocazia ultimului control efectuat de inspectorii de la DSV s-a decis închiderea definitvă a fabricii de lapte pentru neregulile găsite acolo. Cu toate acestea, administratorul nu a oprit funcționarea fabricii și de aceea noi am sesizat Poliția și Garda Financiară Bacău și Direcția de Sănătate Publică”, ne-a declarat medicul veterinar Gheorghe Vlad, șeful Serviciului de Igienă al DSV Bacău. El mai spune că la dosarul penal se află și declarații ale muncitorilor care au lucrat la fabrica de lapte a lui Lioliu și care au folosit la închegare acid clorhidric.
Substanța cumpărată de Lioliu se folosește numai în industrie
Conform specificației tehnice (foto), eliberate de Chimcomplex Borzești la fiecare transport pe care îl lua Lioliu, „produsul acid clorhidric tehnic de sinteză se utilizează în industria chimică la reacția de hidroclorurare, la fabricarea coloranților, medicamentelor, îngrășămintelor, rășinilor și sărurilor organice, în industria metalurgică pentru decapare, la centralele termice la epurarea apelor de alimentare a cazanelor termice, la regenerarea schimbătorilor de ioni și la regenerarea cărbunelui animal folosit în industria zahărului”. Că patronul de la Tosten folosea acid clorhiric la închegarea laptelui ne-a fost relatat și de unul dintre vecinii acestuia, proprietarul unor imobile în aceeași curte cu Lioliu. Gheorghe Savin spune că „Lioliu venea cu butoaiele de acid, le urca la etaj și apoi de acolo lua cîte puțin și punea în lapte. Știu că se strica foarte repede brînza asta. Se mai ducea pe la București cu fel de fel de plocoane și se strica în tren sau, dacă era cald, chiar aici, pe loc. Am vorbit odată cu un tehnician veterinar care mi-a spus că nu rămîn urme de acid în brînză, care să iasă la analize, ci rămîn în zer. Eu n-am mîncat niciodată brînză de la el, dar am auzit că ar fi dat zer de ăsta la o fermă de porci de aici din zonă și că au murit sute de animale”, ne-a declarat Savin.
De celalată parte, patronul fabricii de lapte neagă vehement că a folosit acid clorhidric la fabricarea brînzei. „Cum credeți că aș fi putut folosi așa ceva. Eu am un laborator unde folosesc pepsină (o substanță folosită legal în industria alimentară) pentru controlul produselor pe care le fabric, dar nu am așa ceva. Și apoi unde să țin eu atîta acid clorhidric?”, susține Lioliu. L-am rugat să ne arate etajul superior al clădirii, unde se spune că ar ține butoaiele, într-o cameră încuiată. Pe scări, așa cum aveam informațiile, erau adînc întipărite în ciment urmele albe, corodate de pe fundul butoaielor, care nu mai erau transportate pînă sus și de unde se lua „cheagul”. Patronul a negat că acestea ar proveni de la butoaiele de acid clorhidric, iar una dintre ușile încăperilor de la etaj nu ne-a deschis-o, pe motiv că soția are cheia și că e plecată de acasă. Lioliu a argumentat că, oricum, ea își ține acolo „niște treburi femeiești”.
Brînza de la Tosten, sau cum să te îmbolnăvești de ulcer
Folosirea acidului clorhidric industrial în procesul de fabricație al oricăror produse alimentare este nu doar o infracțiune, dar și un atentat la sănătatea oamenilor care consumă respectivele alimente. Potrivit declarațiilor medicilor, acidul clorhidric ingerat fie și în cantități foarte mici își arată efectele negative asupra tubului digestiv. „O astfel de substanță este toxică pentru întregul organism. Fie și în cantități extrem de mici, ea poate deveni periculoasă pentru om. În mod normal, stomacul produce acid clorhidric, dar într-o anumită concentrație, atît cît să ajute la digestie. În momentul în care în stomac secreția de acid crește, apare pericolul de declanșare a unor leziuni. Consumate în timp, produsele cu un conținut de acid clorhidric pot afecta stomacul și, în final, provoacă ulcerul”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP). Pericolul îmbolnăvirii de ulcer este și mai mare pentru copiii care au consumat în mod obișnuit produsele firmei Tosten. Reprezentanții DSP spun că situațiile de acest gen se datorează unei grave erori de legislație. „Toate unitățile cu profil alimentar, fie chiar și cele de producție se autorizează acum pe baza unei declarații pe proprie răspundere a proprietarului. Înainte de înființarea Biroului Unic de Autorizare, astfel de unități erau atent verificate înainte de eliberarea avizului de funcționare”, a adăugat doctorul Buștuc. În atare situație, sănătatea oamenilor este la cheremul fiecărui patron care după ce se vede cu autorizația de funcționare în mînă este liber să facă orice. (Mirela ROMANEȚ, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns