• perspectiva de a plăti un coeficient de pierdere pentru apa caldă îi nemulțumește pe locatarii care au montate apometre în apartamente • oamenii spun că sistemul public de furnizare a agentului termic i-a defavorizat dintotdeauna pe locatari, iar măsuri ca cea propusă nu fac decît să confirme acest lucru
Propunerea furnizorilor de agent termic din municipiul Bacău de a repartiza apa caldă care nu se regăsește în consumurile declarate ale proprietarilor de apartamente și celor care au apometre a stîrnit reacții de nemulțumire. Oamenii spun că, atîta timp cît apometrele au fost avizate de Inspectoralul de metrologie, nu este normal ca indicii declarați să nu fie luați în calcul. „Nu este vina mea că unii încearcă să fure și dau apometrele peste cap. Cea mai bună variantă ar fi să se facă în fiecare lună controale și să se verifice consumul”, spune Mihai Pintilie, un locatar care de doi ani și-a montat apometru în apartament, pentru a nu mai fi nevoit să plătească sute de mii de lei în fiecare lună la întreținere, fără nici o justificare.
Soluția ca apometrele să fie citite de reprezentanții asociațiilor a fost propusă de mai mult timp și de reprezentanții de la CET, însă administratorii asociațiilor de proprietari au afirmat că nu au timp să verifice toate apometrele locatarilor. Furnizorii susțineau că, în acest fel, cantitățile de apă declarate ar fi mult mai aproape de cele reale, iar locatarii fără apometre individuale nu ar mai fi nevoiți să plătească pentru toată lumea. Varianta luată acum în calcul de firmele furnizoare de agent termic este ca locatarii cu apometre să plătească un indice de corecție care, potrivit directorului CET, Vasile Drăgușanu, ar putea ajunge pînă la 0,5 mc pe lună. „Eu am o pensie de 1,2 milioane de lei pe lună și mi-am pus apometre ca să nu plătesc mult. Din toamnă pînă în martie am fost mai mult la copii, nu știu dacă am consumat doi metri cubi de apă caldă. Nu am de unde să plătesc nici un leu în plus”, se plînge o bătrînică pe care am întîlnit-o la o asociație de proprietari din centrul orașului.
Nici administratorii asociațiilor de proprietari nu cred că oamenii vor plăti indicele de corecție pe care îl vor stabili furnizorii. „În fișele locatarilor s-au adunat sume destul de mari din repartizarea indicelui de corecție la apa rece. Oamenii refuză să plătească mai mult decît înregistrează apometrul din casă. Vă dați seama: apa rece e numai 10.000 de lei metrul cub. Dacă ar trebui să plătească și apa caldă, care este 50,000 de lei metrul cub, cu siguranță că vor refuza și vor face scandal”, spune Elisabeta Peter, administratorul Asociației Mărășești Luminii.
Regulamentul de calcul a apei calde va fi dezbătut de furnizorii de apă caldă cu adiministratorii asociațiilor în cursul săptămînii viitoare. Potrivit furnizorilor, acest sistem de plată este singurul care ar putea face dreptate locatarilor din sistemul paușal, care pînă acum au fost obligați să plătească și apa caldă despre care furnizorii spun că a fost consumată dar nu și declarată de locatarii cu apometre în apartamente. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns