Din cînd în cînd, mai toți cei care am rămas în Bacău străbatem bulevardul Alexandru cel Bun, să ajungem la Insula de agrement. În fond, e vacanță și timp avem berechet. O mică problemă totuși: apa, care este murdară și abundă în vegetație. În aval de baraj, oamenii vin cu un scop mult mai practic decît bronzatul: spală covoare, în pofida semnelor care interzic acest lucru. Cîțiva metri mai încolo, foarte mulți oamneni vin să se scalde. „Eu n-aș face asta”, marturisește Gabriel David, care venise, într-adevăr, doar pentru a-și spăla cîteva carpete și pentru a admira săriturile unor puști foarte curajoși, care se încăpățînau să ignore cele cîteva semne plasate strategic, cu SCĂLDATUL INTERZIS. Vasile Roșu, cetățean de vîrsta a treia, demonstrează nu numai un excelent simț al observației, recunoscînd ca apa este „foarte murdară”, dar și un spirit civic ieșit din comun, el venind aici cu un prieten, pentru a-l ajuta la nimic altceva decît la spălatul unor covoare. Mare surpriză mare cînd nici unul dintre cei întrebați nu știau că ceea ce făceau, adică spălatul covoarelor mai mari sau mai mici, a fost, este și va continua să fie „strict interzis prin lege”, după cum declară Marcel Moroșanu, comisar-șef la garda de mediu. Totuși, regulie sînt facute pentru a fi încălcate, nu? Doar sîntem în România.
Ioniță Maftei, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău, explică: „Am încercat să îmbunătățim calitatea apei, printr-o înțelegere cu Hidroelectrica Piatra Neamț, prin mărirea debitului apei. Problema cea mai delicată o constituie faptul că aportul principal de apă îl are pîrîul Bîrnat, care trece prin zone locuite, atît din judet, cît și dinafara acestuia, aducînd gunoaie și bidoane din plastic. Toate aceste deșeuri ajung în lacul de acumulare, ducînd la degradarea calității apei, cît și a aspectului”, explică directorul Ioniță Maftei.
În Bacău, pe strada Vîntului, avem o comunitate de rromi care își face simțită prezența din plin, aruncînd sticle, cartoane și alte mizerii în cursul apei. Atenționări fără rezultat au primit nu numai ei, ci și spălătorii de covoare, care refuză să se legitimeze și devin chiar agresivi cînd se confruntă cu perspectiva unei amenzi. Garda de mediu va efectua controalele săptămînale, iar S.G.A își va continua activitatea de restricționare a acesului în anumite zone și îi va amenda pe cei care spală fără jenă covoarele, în mijlocul orașului. (Bianca BALCOȘ)
Lasă un răspuns