• deși au făcut eforturi financiare substanțiale, locatarii din blocul Mărășești 159 sînt mulțumiți de confort • un pensionar de 78 de ani a pus la bătaie toți banii stîrnși pentru înmormîntare ca să își monteze centrală • majoritatea locatarilor au făcut împrumuturi la bancă pentru a-și monta microcentrală
Blocul 159 de pe strada Mărășești, situat în zona Pieței Sud, lîngă Cimitirul Central, va deveni, din toamna acestui an, singurul bloc din municipiul Bacău în care toate apartamentele vor avea montate centrale termice proprii. Motivul pentru care fiecare apartament va avea sursă proprie de încălzire îl constituie decizia Termloc de a sista definitiv livrarea agentului termic către imobil. Centrala termică „Institut” furniza agent termic Universității Bacău și imobilului amintit, iar decizia instituției de învătățămînt superior de a-și monta sursă proprie de încălzire a deteminat conducerea Termloc să închidă centrala, care devenise nerentabilă. În primăvara acestui an, furnizorul public de servicii a anunțat locatarii blocului turn care erau recordați la sistemul public de termoficare că din toamnă nu vor mai primi căldură și că fiecare trebuie să se descurce prin propriile forței pentru a-și încălzi apartamentul. Decizia a afectat jumătate dintre locatarii din bloc, pentru că în jumătate dintre cele 44 de apartamente erau deja montate centrale termice proprii.
Febra debranșării și montării unei surse proprii de căldură i-a cuprins pe locatarii imobilului încă dinainte ca iarna să se fi terminat. Montarea unei centrale termice proprii nu mai era pentru acești locatari o alternativă mai bună la serviile publice, ci o condiție obligatorie, pentru ca în iarnă să nu înghețe în case. Cum sumele pentru montarea unei centrale termice în fiecare apartament ajung între 50 și 60 de milioane de lei, investiția a presupus un efort considerabil pentru fiecare dintre locatari. Soții Valerica și Dumitru Ciobanu locuiesc la parterul blocului și și-au montat centrală în vara acestui an. „Mama mea a murit și am vîndut casa și pămîntul pe care le-am moștenit. Așa am făcut rost de bani și am reușit să ne montăm centrală. Altfel, am fi făcut împrumut, chiar dacă este foarte greu. Eu nu muncesc, am șapte operații, sînt bolnavă de inimă și diabet, iar în casă trăim dintr-un singur salariu. Trebuia să am căldură, altfel m-aș fi înbolnăvit și mai tare. Noroc că ne-a ajutat mama, Dumnezeu să o ierte”, ne-a spus Valerica Ciobanu. Și pentru familia Gălbează apa caldă și căldura sînt o necesitate, pentru că familia are în îngrijire un copil imobilizat la pat. După mai multe certuri cu vecinii, din cauza țevii de gaz, și ei au cetrală termică proprie.
Deși pare greu de crezut, și pensionarii din bloc au reușit să-și monteze centrală de apartament. Costică Pascu are 78 de ani și zilele trecute tocmai a terminat lucrările. „Am pus centrala fără să fac rate. Ne-a costat 52 de milioane de lei. Eu am avut 13 milioane de lei strînși pentru vremuri grele, și am rămas fără nici un leu. Erau toate economiile mele, iar cu restul m-au ajutat copiii. Dacă nu, am fi făcut rată, că nu puteam sta să îngheț în casă”, spune bătrînul.
Și pentru familiile tinere, cu putere de muncă, montarea centralei a fost o investiție greu de suportat. „Nu am avut bani suficienți pentru centrala și am făcut un împrumut de 52 de milioane la CEC, pe cinci ani. Vom da înapoi 70 de milioane, dar nu avem încotro”, spune unul dintre locatari.
Din cei 25 de proprietari de apartamente care în primăvară mai erau racordați la sistemul centralizat, doar șapte nu au finalizat lucrările. „Pînă în toamnă toți își vor monta centralele, pentru că altă șansă nu este. Decizia Termloc nu a fost bună, dar e mai bine cu centrală, că sîntem independenți și avem un confort sporit în case”, a precizat Veronica Călinescu, administratorul Asociației de Proprietari Mărășești 159.
Locatarii din blocul 159 de pe strada Mărășești sînt mulțumiți de investițiile realizate, chiar dacă pentru asta au fost nevoiți să plătească sume imense și să facă economii mulți ani de acum încolo. Ei consideră că marele avantaj al sursei proprii de căldură și apă caldă este că vor putea consuma atît cît își permit și că vor beneficia de utilități atunci cînd au nevoie. Minunile nu se vor opri aici. Din chiria încasată de pe urma unei antene de telefonie mobilă instalată pe terasa blocului, în contul comun al locatarilor s-au strîns, pînă acum, 180 de milioane de lei. Din acești bani, proprietarii vor să înlocuiască instalațiile de apă și canalizare și să racordeze la rețeaua de apă, separat, fiecare apartament. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns