Micii agricultori preferă mai departe hambarul propriu că să depoziteze grîul și, în general, păioasele, în loc să opteze pentru un siloz specializat, unde condițiile ar fi altele, însă ar trebui bani. În schimb, societățile comerciale din agricultură se orientează spre depozite. Sintezele întocmite de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare rurală arată că preferința țăranilor este pentru gospodăria proprie și la recoltele de cereale păioase. La această oră, orzul a fost recoltat de pe întreaga suprafață programată. Producția a fost afectată de capriciile meteorologice, așa că nu s-au obținut mai mult de 1.300 de kilograme la hectar. Dar, mult-puțin cum este, numai jumătate din cantitate a fost livrată la unități cu spații de depozitare adecvate. Cealaltă jumătate este în gospodăriile oamenilor. Situația se repetă la grîu și secară. Aici, însă, nici procentul de livrare spre marile depozite este mai mic. Din cele 26.000 de tone de grîu recoltate pînă acum – adică producția de pe aproximativ 97% din suprafața cultivată -, numai 10.000 de tone au ajuns la Comcereal, Cerealcom, societățile de morărit și panificație și alte firme cu spații de depozitare adecvate. La acestea se adaugă alte 2.600 de tone de grîu pentru sămînță, trimis de asemenea în silozuri specializate. Restul de 13.000 de tone a rămas în gospodării. „Oamenii nu au bani pentru depozitele respective, deși li se asigură condiții mai bune, și este alegerea lor ce fac cu producția obținută”, spune directorul adjunct al Direcției Agricole, Ghiță Burlui. Cum nimeni nu depozitează grîul degeaba – ca să nu mai vorbim de costurile de transport pînă la celulele de depozitare -, țăranii lasă grîul acasă. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns