Dacă nu dispuneți de resursele financiare afișate de agențiile de turism puteți apela la alți intermediari pentru excursii. E drept, nici la aceștia nu se știe dacă biletul de vacanță este garantat sută la sută. Asigurații din sisitemul public de pensii pot solicita un bilet de tratament într-o stațiune balneoclimaterică. Pentru a obține un astfel de bilet, cu durată de 18 zile, ei trebuie să facă dovada că au avut concediu medical și recomandare de la medic pentru tratarea afecțiunii de care suferă. Un bilet prin Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău ajunge la șase milioane și ceva de lei. Asiguratul bolnav va plăti 50% din valoarea acestuia, deci va scăpa mult mai ieftin. Va scoate din buzunar circa trei milioane de lei și va sta trei săptămîni în stațiune, avînd mîncarea și cazarea asigurate. La CJP Bacău se găsesc bilete în aproape toate stațiunile din țară, în funcție de afecțiunile pentru care au fost îndrumați de medic. Pentru a intra în posesia unui bilet, asigurații trebuie să depună o cerere în primele zece zile ale lunii anetrioare plecării.
Bugetarii care vor să petreacă un concediu mai ieftin pot apela la biletele de odihnă prin sindicat. Condiția de primire este clară, dar la aceștia se adaugă și cei care lucrează în instituții de stat neafiliate la sindicate. Ultimii bugetari băcăuani vor putea merge în stațiuni de odihnă pe opt septembrie. Cel mai ieftin bilet, cu cazare la hotel de o stea, costă 2.800.000 de lei de persoană, iar cel mai scump, la hotel de două stele, are prețul de 3.570.000 de lei. Sejurul are o durată de zece zile.
Un aspect negativ îl constituie gama redusă de stațiuni litorale pentru care pot opta angajații din sistemul de stat băcăuani anul acesta. Printre stațiuni se regăsesc doar Eforie Nord, Eforie Sud, Saturn și Venus. Oferta la mare, ca număr de bilete, este sufocată însă de cerere, dat fiind că cele două mii de bilete sosite anul acesta sînt vînate de 7.000 de solicitanți. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns